СЛИВЕН – 06.03.17 – Ромски език спъва лекарски диагнози

Езиковата бариера е най-голямата трудност, която срещат лекарите при общуването с млади майки от ромски произход, съобщиха медици и експерти в Сливен по време на дискусия, организирана от сдружение “Жажда за живот”.
Поради езиковата бариера много ромски родилки не разбират обясненията на докторите и нуждата от прегледи за тях и децата им. Някои майки нямали лични лекари и не са уведомили никого за бременността си. Проверка на “Жажда за живот” в ромския кв. “Надежда” установила, че някои лични лекари не посещават родилките до 24 часа след изписването им.
Статистиката на болница “Д-р Иван Селимински” в Сливен показва, че през 2016 г. всяка 6-а родилка там е била непълнолетна. При 1287 раждания 209 от майките са били под 18-годишни, а 5 от тях на 13 г. 80% от преждевременните раждания са на малолетни ромки, пише “Труд”.
Невръстните родителки са и с нисък образователен статус. В едно от най-големите училища в Сливен, където учат 1500 само деца от ромския кв. “Надежда”, ежегодно от обучението отпадат по 20-ина.
По данни на шефката на Съюза на българските учители Янка Такева 49,5% от ромските деца не посещават училище – 28% не са стъпвали в класна стая, а другите са учили до 4-ти или до 7-и клас.