Нобелова награда или Уимбълдънска купа?

Необятни са притесненията на домашния селекционер, когато дойде времето да избере отбора от съвременното наше битие, където да прати любимото си дете и наследник… Тук има известно значение дали това е майката или бащата, не дай Господи тази инстанция да се състои и от двамата… което може да доведе до тежка катастрофа в домашния мир.
Инженер, доктор, финансист, политик атомен физик? А детето си мечтае да стане пожарникар, полицай, продавач на семки… преди години беше шик да си мечтаеш за попрището “коминочистач”…
Уви, всичките празни мечти и химери на малкото дете постепенно вдигат бял флаг и се предават, а на хоризонта започват да прелитат  по някоя нова любов или неотвратимо увлечение: спорт или сцената? А може би още по-точно – цигулка или тенис? Нобелова награда в бъдещето на Вашето дете или Уимбълдънската тенис-купа!? .
Разбира се, умните родители, както и откачените, вече твърдо избират тениса. С надеждата детето им да стане младата смяна на Джокович, Федерер, Надал или поне на нашия Григор Димитров.
Защото тенис-турнирите се играят денем и нощем навсякъде по земното кълбо и поне петдесетина от тях имат наградни фондове от десетки и стотици хиляди долари, други са с дребни милионерски суми между 1 и 3  милиона  долара. А най-известните дават повече. Наградният фонд на четирите турнира от т.н. “Голям Шлем” – Откритите първенства на Австралия и САЩ, Ролан Гарос и Уимбълдън са между 36 и 46 милиона долара. Шампионите пък получават индивидуалните си награди – мъже и жени, в размери от 2.5 до 3.5 милиона долара. И сумите всяка година се увеличават.
Ще бъдете изненадани, ако за пръв път чуете, че легендарните Нобелови награди за физика, химия, медицина, литература, математика, икономически науки и мир са по 1.37 милиона долара и се дават един път годишно, а ако се присъдят на няколко персони, парите се поделят помежду им. И всяка година, макар и скромно, сумите се свиват…
Тенисът явно е приоритетната идея на хората, които се интересуват от заплащането на своя труд и всеки от тях по своя воля или родителско желание би започнал да тренира от много ранна възраст, ако се откриеха у него колкото и малки да са заложби за спортен прогрес.
Как можем да познаем има ли спортен капацитет едно дете и как семейството може да му помогне след това да го развива, докато попадне един ден на добър професионален треньор?
***
Според специалистите в ранния, детски спорт трябва да де възпитават отрано качества като твърд характер, сила и издръжливост, устойчивост и решителност…
Тенис, гимнастика и атлетика, футбол, баскетбол… са добри в еднаква степен за развитие на качества като издръжливост, координация, бързина на реакцията, силна воля… С една дума практикуването на даден спорт превръща детето в силна, макар и все още малка и зависима от хората около него, личност. Започвайки със солидна общо-физическа подготовка детето ще създаде у себе си солидна основа за по-късното си ориентиране към даден спорт. включително и тениса.
Не копирайте – децата на съседа отиват на баскетбол и моето дете ще отиде там – да си има компания из пътя… Ако вашето дете няма необходимите качества за даден спорт, най-сигурният резултат е, че то ще започне да ненавижда всички спортове, защото няма да изпитва радост от усилията си и от постигнати успехи при тези усилия. Хубавото в букета от спортове е това, че има избор за всеки, независимо дали е висок или нисък, с експлозивни реакции или бавен и стабилен, дали е решителен или е с хамлетов характер – да го направи или да не го прави…
Трябва още в началото да оцените характера на своето дете – как се разбира със своите връстници, готово ли е да раздели радостите от успеха, или мъката от загубата, с другите или ги изживява скрито и в себе си… Така че, ако детето има много приятели и леко завързва нови познанства – то е готово за колективните игри – футбол, баскетбол или волейбол и пр. Там победата се постига само при усилията на всички членове на отбора.
Ако детето е изразен лидер и не е готово да “дели победата” с другите – по-добре е да се ориентира към гимнастика, където спортистът е винаги сам със себе си на уредите… Разбира се, че най-добре ще е да се захване с тенис… Може и тенис на маса, и да се чувства винаги отговорно само за себе си.
Важно значение има да се разбере отрано дали детето “харесва себе си” на сцената на живота или на истинската естрадна сцена, или на спортния терен, където ще бъде принудено постоянно да показва своето умение пред благоразположени или негативно настроени фенове на противниковия отбор.  Ако малкият човек отрано има поне малко воля и сили да изживява хладно и без да “губи нервите си” – в бъдеще ще му е по-лесно да засили тези качества. Но не би било разумно едно притеснително дете да се изведе прибързано на боксовия ринг, защото един срив може да остави отпечатък на душата му за цял живот.

Детският темперамент е особено важен индикатор за бъдещето на човека. Хиперактивните деца, трудните заради своята избухливост, невъздържаност, желание да се сбият и наложат на другите наоколо, често пъти докарват големи неприятности при развитието на човека в бъдните години. Затова, ако такива деца започнат занимания в секциите на силовите спортове, ако те се приучат да влагат силата на своя характер само в разумни и регламентирани действия – младият човек може да спечели два пъти. Първият път като използва своята природна енергия, за да стане шампион и да чупи рекорди и втори път – да тушира у себе си предпоставките да се сблъска един ден със законите или с правилата на обществения живот.
За раними в психически аспект деца, за чувствителни натури, ще бъде жестоко да се съревновават сред своите връстници – бойци по характер и “непукисти” от най-висока степен. За тях са оптимални индивидуалните тренировки, например плуването. Водата успокоява и разкрепостява физиката и душевната скованост на човека.
Не забравяйте, че наследствените фактори също са важна предпоставка. Древната китайска мъдрост, че “ние продължаваме в нашите деца” е вярна. И затова си припомнете кои са били вашите първи възторзи от срещите с кой спорт и какво е станало по-нататък… Не е обезателно да изберете същото, което сте харесвали вие навремето, но все пак е важно да премислите сериозно всички тези въпроси, преди да заведете син или дъщеря в спортната секция на училището или в местните клубове.

Климент Величков
“България СЕГА”, Чикаго