От „София „Армеец“ тенис 2017“… Позитивни ли сме вече, или да?

През миналата 2016 година – 120 години след тържественото основаване на “Първи Тенис Клуб в България” и отъпкването с ръчния валяк на първото “игрище” за новия екзотичен спорт в страната ни през 1896 г., София стана домакин на неоспоримо сериозния и авторитетен турнир от световната тенис-верига АТР World Tour -“Garanti Koza Sofia Open 2017”. Тази година, от 5-ти до 12-ти февруари, в прекрасното ново достояние на българския спорт – Зала “Армеец”, се състоя “втората сесия” на това събитие. И ако лани, в отсъствието на нашата първа ракета, начело застана Роберто Баутиста Агут., тази година Григор Димитров, в съревнованието с тенисисти от 20 страни, спечели на родна земя своята шеста турнирна шампионска титла в кариерата си! Сред конкурентите бяха и световни имена като Доминик Тийм, Давид Гофен, Жил Мюлер, Виктор Троицки и Мартин Клижан… Независимо от това Гриша продължи летящия си старт от началото на януари, след блестящите си игри на първия за годината турнир в Бризбейн и Откритото първенство на Австралия.
В най-трудния си мач на старта срещу 206 сантиметровия поляк Йежи Янович с неговия гръмотевичен сервис, Грига се наложи в три сета – 4-6, 6-3, 7-5. И по-нататък спечели всичките сетове. На четвъртфиналите победи Виктор Троицки, Сърбия, с 6-3, 6-3, на полуфинала – грузинеца Басмашвили с 6-1, 6-3, и на финала белгиеца Давид Гофен със 7-5, 6-4.
Българската тенис-седмица не беше само спортно събитие.
Престижният световно-популярен турнир в София, и особено победата на българския спортен ас Григор Димитров, се оказаха изключително необходимия и силно въздействащ еликсир срещу притисналия ни от доста време национален… и личен у мнозина, нихилизъм към живота, в който живеем и с някои български, очертаващи го щрихи. Във времето, когато управленческият ни потенциал е силно разнебитен, а моралните устои на огромна част от несправедливо наричащия се “елит” на обществото ни е морално задръстен от алчност и себелюбие, една такава искра на сила, и победоносният финал, се оказаха живително изворче на плахи надежди и спомени от историческата мисия, която е имал българският народ в сътворението на европейската цивилизация. Замислихме се и за един друг път към другата съдба, която ни е била отредена, и която е очертана от знамения като Златния век на Симеон Велики, описана във възродителния ни бисер като “История славянобългарска” на  Паисий и заветите на Васил Левски…
Всичко това съждение може да изглежда твърде неуравновесено, но в спонтанната радост, която изживяхме сред такава рядко посещаваща ни еуфория, при мощните акорди на българска победа, па макар и само в една тенис-зала, се оказаха точно на своето място и в точното време…
Видяхме Григор Димитров и “на живо”, сред нас, а не на края на света в Австралия – и то на телевизионни картинки… Видяхме го вече такъв, какъвто ни се искаше. По-добър и прецизен на корта и в тениса, а още и в живота и обществото. За което си заслужава да поговорим.
“Спечелването на турнира в България със сигурност ще остане като един от най-добрите ми спомени” – каза Грига, което звучи необятно по-мило и благородно от миналогодишното му отсъствие от турнира, независимо от извинителните обстоятелства.
“Благодаря на всички вас, на публиката, на целия ми отбор, на майка ми и баща ми, на Георги Стоименов, на хората, които са били там в най-тежките моменти. През последните година и половина-две, само ние знаем, през какво сме минали и какво ни е коствало, за да стигнем дотук. Те са хората зад мен” – продължи  Гриша с думите от сърцето си, изразяващи неговата дълбока  признателност.
Той сподели в своите интервюта и сериозните заслуги на своя нов, а преди и на Анди Мъри, венецуелски треньор Дани Валверду, който наистина сякаш успя “за нула време”, да го издърпа от “безпарашутния скок”, който Григор сякаш стори след знаменитата в кариерата си 2014 година и се “събуди” когато бе вече стигнал 40 място в ранглистата.
Самият Валверду разкри пред световните медии, че е бил изненадан колко бързо Григор е прогресирал по време на съвместната им работа.
“Беше малко нереалистично да се очаква, че нещата ще се развият по този начин толкова бързо. Но не съм изненадан, че се случи, защото той  разбира, че ако ще работи усърдно и се бори здраво го очакват добри неща. Да, нещата се развиват изключително добре, и това е само началото”.
Целта е – Големият шлем!
Цяла седмица зала “Армеец” приемаше изключително скъпи гости. Идваха всички познати, и непознати, и особено щастливи бяха отдавна познаващите се фенове на тениса, но които по различни причини отдавна не бяха се виждали помежду си. Имаше мнозина, които сами практикуваха тази омагьосваща игра, имаше стругари и миньори, имаше поети, художници, професори по медицина и атомни физици, беше пълно с журналисти, а безкрайно щастливи бяха купищата от придошлите като порой деца… В залата бе и един от асовете на играещите тенис журналисти – Борислав Костурков, чиито впечатления помолих да публикуваме и за нашите читатели в “България СЕГА” , както и популярният треньор по тенис Гого Лазаров, чиито внук Александър Лазаров участваше също в турнира. Българският треньор  така сподели своите впечатления от събитието:
– Григор Димитров е изправил вече своя истински професионален ръст в тениса. Вече не е припрян, а разумен и много стабилен в играта си. Научил е много добре и умението да  разнообразява постоянно действията си – лифтирани и сечени удари, разнообразно сервиране… Противниците му много трудно могат да се приспособят към неговия тенис. Като че вече няма нищо общо със стандартните приоми на отиграване, които конкурентите очакват. Моят Александър му беше партньор в няколко тренировки и загрявания преди мачовете. Казах му да си записва всичко – тренировъчните упражнения, изпълненията на ударите. Григор Димитров днес е най-добрата за нас “Книга” на модерния тенис. Впечатляващо беше да видиш как Дани хвърля топките с ръка и Григор умишлено ги гони… и стига /!/ даже  на метър и два извън корта. Той е максимално съсредоточен във всяка минута дори и при тренировката. Играта с крака, тичането по корта, при него се е превърнало в изкуство!
Гого Лазаров като че  е разчел добре приомите в тренировката на Дани Валверду…
“Григор трябва да посреща топката много добре – казва Дани, – тъй като е много бърз играч и затова е неразбираемо защо ретурът му не е толкова добър, колкото трябва да бъде. Реакциите му са много бързи, което е едно от най-важните неща в тениса. Много работихме в тази насока. Намираше го за трудно, защото прекарахме дълго време върху този компонент, но и двамата добре разбираме, че това е важно. Той има много оръжия, но основните са неговият сервис, неговият форхенд и неговото движение на корта. Когато те вървят, той показва най-доброто, на което е способен.“
В своите категорични треньорски послания  Дани влага амбицията си да издигне възможно най-здравата крепост у Гришо – неговата  позитивна настройка по време  на мач.
“Това, разбира се, е трудно за постигане, но той влага много усилия, защото разбира, че му помага  – казва венецуелецът. –  Работим и говорим постоянно за това. Изисква се много емоционална и психическа енергия за да бъдеш винаги в играта позитивен, дори когато нещата не се развиват добре на корта”.
Тенисът е уникален спорт. Често веднага щом свърши един турнир – започва другият… И тази седмица Григор Димитров вече е в Ротердам.  Пази ли добре своята  емоционална и психическа енергия позитивни? Ще видим. Пожелаваме му го силно. Страхотно силно. Защото, ако е “Да” и ние, българите, където и да сме по света ще бъдем също по позитивни и добри…

Климент Величков,
“България СЕГА”,
Чикаго