Как яко крачи 50-годишният ни бадминтон…

Хасково!
Боже, какъв град беше това още от “време оно”… Когато, като все още абсолютно зелен репортер на ИСС “СТАРТ”, препусках по вечно оживените му улици към сакралните спортни кътчета на града в лесопарковете “Ямача” и “Кенана”… Там почти винаги кипеше спортен живот… 
Помня как една вечер, когато в Хасково стартираше един от първите международни турнири по бадминтон, спортисти и фенове се бяхме събрали в къщата на Пюзант и Арсен Касабян, заедно с играчи от гостуващите европейски отбори. Те дойдоха някак подтиснати и се скътаха в малко наежена купчинка, готови за най-лошото… Времето беше къс от “Студената война” и те бяха, естествено, жертви на пропагандните атаки, че по нашата земя едва ли не закусваме с такива крехки демократи като тях и трябва много да внимават. Само че, по едно време пристигнаха неколцина хасковски волунтери-музиканти с малко чудновати инструменти, каквито и аз не бях слушал и братята, заедно с майка си, която притежаваше изключително “меден глас”, откриха сцената за такова едно фантастично, трогателно и душевно шоу, че… видяхме как душичките на гостите ни се отпуснаха,  и по лицата им грейна доброта, приятелство и усмивки… В следващите дни турнирът протече в атмосферата на горещо спортно приятелство!
Помня и гостуването на спортисти от американски отбор, които бяха кацнали за по-сигурно в Белград и преминаха с таксита българската граница, с плътно закопчани джобове с доларите и документите си, и зорко следящи часовниците си да не пропуснат времето за обратния си път… но после, с Пюзант, влязоха в хасковската милиция, където удължиха предстоя си в България за да я поразгледат, и там даже ги почерпиха с кафе…
По време на “Игрите на добра воля” в Сиатъл, където сe бяхме акредитирани, заедно с Ивайло Герчев, сега в Българското национално радио, попаднахме на един от тогавашните ни гости и друг, който беше идвал в България, за да потренира малко един студентски отбор по екзотичния  за страната ни спорт, наречен “бейзбол” и с удоволствие слушахме техните незабравими спомени от България…
На Ямача има кътчета за всеки – тук е вписаният в Гинес най-висок монумент в света на Света Богородица и Младенеца и 30-метровата камбанария, както и градския стадион. А в парка Кенана е още по-интересния тенис-комплекс, започнат от нищото и изграден като едно съвременно модерно спортно съоръжение, на което се създават такива звездни тенисисти като Григор Димитров. Само че, преди да се появи с първата си ракета на рамо тригодишният Гришка, днешният проф. д-р Пюзант Касабян и първите фенове на тениса в Хасково свършиха един направо апостолски подвиг, за да включат на скорост тогавашните хасковски институции и свършат необходимото. Хасково стана модерен тенис-център, където са се играли срещи от календарите за световни купи, бяха отборни шампиони на България… Но и само това, че там се сътвориха първите контури от планетарния талант на Григор Димитров е достатъчно… Между другото помня, че първият силует на кортовата сграда имаше японски образ и подобие – сред ентусиастите за създаването им беше и един наш бивш посланик в Япония, който, казват, бил домъкнал и японски архитект за случая…
Но Хасково си остава на първо място град на бадминтона, град в който преди половин век братята Пюзант и Арсен Касабян донасят чудноватите и екзотични тогава ракети и пера след едно свое гостуване в Армения и Грузия. Те са многократни шампиони по бадминтон на България и победители в международни турнири – единично и като двойка. Много пъти и отборът на Хасково е бил комплексен лидер и шампион в страната ни.
Хасковци са и в челото на феновете на играта. Това е и основанието градът да даде старта на редицата спортни турнири и чествания, свързани с предстоящите чествания на 50-годишнината на Играта. Затова и тук се проведе първият Международен турнир за 50-годишннината, за купите и наградите “Братя Касабян”, който стана и своеобразна обществена благодарност към тези  големи радетели на спорта.

С “БРАТЯ КАСАБЯН” В ХАСКОВО – СТАРТ НА ЮБИЛЕЯ  “50 ГОДИНИ БАДМИНТОН В БЪЛГАРИЯ”

В края на януари, в Спортния комплекс „Спартак” – Хасково се състоя Петото издание на Международния турнир по бадминтон за купите и наградите „Братя Касабян”. С него стартира честването на 50 годишния юбилей на българския бадминтон. Проявата е под патронажа на кмета на Община Хасково г-н.Добри Беливанов.

Състезаваха се над 150 състезатели от 7 страни – Грузия, Гърция, Сърбия, Македония, Турция, Румъния и България. Получиха се следните резултати:

До 15 години
При юношите първи е Димитър Ненчев (Стара Загора), следван от Михайло Томич (Сърбия).
При девойките първото място беше за Таня Иванова (Хасково), следвана от Мария Макой (Гърция).
При двойки – юноши първи са Георги Димов и Димитър Ненчев (Стара Загора).
При двойки – девойки  първо място бе отредено на Теодора Ламбраиду и Сотирис Граматику (Гърция).

До 19 години 
Шампион е Мартин Петков (Хасково), следван от Денис Маринов (Стара Загора).
При двойките шампиони станаха Мартин и Тихомир Петкови (Хасково).

Жени
При двойките победители станаха Ева Тонева и Михаела (НСА Васил Левски).

Майсторски разряд
Победител е държавният ни шампион, както за юноши, така и за мъже за 2016 г. Даниел Николов от Хасково, следван от Илия Павлович от Сърбия, а бронзови медалисти са Борко Петрович (Сърбия) и Гергин Недялков от България. 

Ветерани над 35 г.
Победители при мъжете станаха братята Момчил и Петър Вълови от Габрово.
Смесени двойки – първи станаха Алина Попа от Румъния и Митко Чавдаров от България.

Ветерани над 50 г.
Шампиони –  Кирил Василев и Любомир Славов от „Арда” Кърджали,
Смесени двойки любители – първенци станаха Вадим Саркисян и Соня Вартанян от Грузия.

Климент Величков
“България СЕГА”, Чикаго