„Нощта на шампионите“

Добро утро, красавици и юнаци!
Пробудихте ли се от омайната снежна нощ на 18 януари, в която Министерството на младежта и спорта и Българският спортен тотализатор Ви свикаха, за да си получите наградите от тежките спортни битки за световни и олимпийски върхове през 2016-та? А още и през много други години… Беше тържество в прекрасен коктейл с надежди и вярата, че спортът ни е още жив и здрав, и още здраве, още повече в идното време!
Мирела Демирева беше първата! Сребърното ни олимпийско момиче от “Рио де Жанейро” е най-добре представилият се индивидуално български спортист! След нея в елита на току-що отишлата си на заслужена почивка 2016-та година и отборен лидер е Олимпийският ни отбор по художествена гимнастика – с бронзов олимпийски медал. Треньор на годината е тяхната наставничка Ина Ананиева
„Благодаря за поредното признание. Искам да пожелая на всички спортисти трудът им да бъде оценен така, както беше оценен и моя“, каза на церемонията Мирела Демирева, след като получи наградата си от министъра на спорта Красен Кралев.
„Това вероятно е последната награда, която получаваме като ансамбъл. За тези осем години преминахме през какво ли не, но наистина сбъднахме нашата мечта“, каза капитанката на „златните момичета“ Михаела Маевска. „Искам да пожелая на всеки един спортист да мечтае и повече воля, за да постигне успехи“.

На тазгодишната церемония в „Нощта на шампионите“ Министерството на младежта и спорта и Спортният тотализатор отличиха най-добрите спортисти на изтеклата година и с парична сума на обща стойност 200 000 лв. Те бяха раздадени в няколко категории. По 50 000 лева получиха Мирела Демирева и отборът по художествена гимнастика. Призьори станаха още и боксьорът Николай Зафиров (5 000 лв.)  в категория „Млад спортист до 14 г.“, бронзовата медалистка от РИО Елица Янкова (10 000 лв.) и Серафим Бързаков (2 500 лв.) в категория „Млад спортист до 23 г.“, както и Ружди Ружди (10 000 лв.) в категория „Спортист с увреждания“.

С парични награди са отличени и треньорите на всички наградени спортисти.

„Изпратихме нелека година за българския спорт, в която имаше от всичко – драми, провали, но и успехи и еуфория. Видяхме изгряването на нови звезди“, каза министър Кралев. „Новото поколение български спортни звезди с излъчването си, образоваността и интелигентността си, ме карат да бъда оптимист за българския спорт. Те имат не само спортен талант, те могат да представят България достойно във всяко едно отношение“.
Министърът подчерта, че на сцената са заслужавали да застанат и много други спортисти, които са защитили името на България в различни спортни форуми.
  
 „Тази година Българският спортен тотализатор ще навърши 60 години от създаването си. Това са 60 години дейност в името на българския спорт“, каза изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор Дамян Дамянов. „През всички тези години БСТ с гордост е приемало мисията си да предоставя средства за развитието на физическото възпитание и спорта в България“.
   

На церемонията министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи и почетния знак на министерството – „Венец на победителя“ на популярни личности от българския спорт, които имаха годишнини през 2016 г.
Най-високото отличие в сферата на спорта получиха бронзовият медалист от “САЩ’94” Красимир Балъков, журналистът Томислав Русев, олимпийският шампион и многократен европейски медалист по вдигане на тежести Йордан Митков, дългогодишният капитан и треньор на футболния „Левски“ Кирил Ивков, първата олимпийска шампионка на България в леката атлетика Иванка Христова и дългогодишният председател на федерацията по бадминтон проф. д-р Пюзант Касабян, чийто случай е уникален. Играл е 6 сезона баскетбол, 16 сезона тенис на маса, 11 сезона тенис и 21 сезона бадминтон – общо 54 спортни сезона в елитните първенства на България – “А” групите. Той е създателят и водеща фигура до днес на нашия бадминтон, който ще празнува скоро 50-годишния си юбилей, треньор, председател на федерация у нас и член на борда на световната федерация и пр. и пр. 

С „Венец на победителя“ беше удостоена и първата българка със световен рекорд в леката атлетика Йорданка Благоева, чиято 70-годишнина беше ден по-рано, на 19 януари 2017 г.
   
„Венец на победителя“ беше учреден от Министерството на младежта и спорта през 2015 г. и с него се удостояват заслужили спортисти, треньори, ръководители, инвеститори и журналисти с особен принос за развитието на българския спорт. До момента носители на „Венец на победителя“ са Стефка Костадинова, Димитър Пенев, Трифон Ивнов, Любо Ганев, Боян Радев, Валентин Йорданов, Валентин Златев, Христо Марков, Христо Стоичков, Георги Мърков.

Климент Величков,
в. “България СЕГА”, Чикаго