Колко добре изглежда новата бразда, която нашият Григор поставя в световния тенис!

Десет поредни победи по най-високите етажи на световния тенис за 24 януарски дни на 2017 година – от 2-ри до 25-ти, това е фантастичното достижение на Григор Димитров, нещо което никой не би повярвал, ако го чуеше като предсказание.
Първият етап беше мощният турнир в Бризбейн, където Грига загуби само два сета, а победи в десет – Общо 10:2 сета във формата на 2 от 3 сета. На полуфинал игра с Милош Раонич – 2:0, и финал с Нишикори – 2:1
От 17-ти до 25-ти януари в първите мачове за годината от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия в Мелбърн нашата тенис-радост победи вече в пет от три-сетовите срещи в схемата при мъжете и сметката е 15:2 сета. Загуби по сет срещу Ришард Гаске и срещу Денис Истомин.
Остава му да изиграе полуфинал с победителя от другия полуфинал между Надал и Раонич, а после и финалът… Или с Надал – майсторът на големите финални битки, притежател на 14 най-висши тенис-приза от тях… Или с Раонич, когото вече победи веднъж, и то само преди три седмици.
Като че гледаме на корта един нов по динамиката на своите движения Григор Димитров, в един реалистичен негов тенис, при който отиграванията му са точни до милиметри, волята му е обаче измерима с километри, които има да извърви; и вече сме сигурни в това, в близките години; и да остави зад гърба си един препълнен с надмощие и красота световен връх в тениса.
Като че младият треньор Дани Валверду успя да “промие” през своето “решето” стотици и дори хиляди оки от златната руда, която Бог е заложил в мускулите на това българско момче от Хасково и сега златните залежи в неговия талант са вече открити и блестят на слънцето, което никога не залязва над земната ни империя на тениса. 
Скоро Григор ще тръгне на Запад – на Ролан Гарос и Уимбълдън, а след това и към нас – на Откритото първенство на САЩ в Ню Йорк. Преди това, обаче, ще очакваме да направи огромна тенис-постановка за пръв път и в България – на първия голям тенис-турнир в зала “Армеец” в началото на февруари…
А сега –  стига толкова думи – да се подготвим за един блестящ финален акорд на Григор Димитров в края на този Божествен тенис-месец – януари, 2017-та, благословената за българите тенис-година…

Климент Величков,
“България Сега”,
Чикаго