СМОЛЯН – 18.12.16 – Живот под снега

Като че ли онези снежни дни, които носеха радост и надежда за берекет в Родопите, вече са в миналото. Сега прогнозата за снеговалеж предизвиква повече угриженост, отколкото радост. Така е за повечето хора в Смолянско, особено за тези от малките населени места, които са били откъснати от света в продължение на дни, защото е наваляло много сняг.
През последните години се превърна в традиция и запасяването на домакинствата с хранителни продукти от първа необходимост, свещи и т.н. Като се чуе, че ще вали много сняг, веднага в Смолян се сещат за с. Мугла, чийто път периодично през зимата е затворен. Хората в селото са наясно с това и са подготвени за подобна ситуация, категорична е кметицата на селото Даниела Кубинска:
“Най-много сняг при нас пада. Пампорово и Мугла явно сме с най-много сняг. Но се мъчим да бъдам готови, най-вече магазините да са снабдени с храни от първа необходимост. По-голяма трудност срещаме за лекарствата, но горе-долу мислим, че сме подготвени. А и сме по-издържливи, между другото”.
Не е по-различна картината и в малките села в Неделинско, където хората също се запасяват и то не само с храни от първа необходимост, твърди Стойко Минчев, който е жител на село Изгрев:
“Запасяват се хората, особено след бедствието преди две години, всеки си има едно на ум, гледа да се снабди с брашно най-вече и други хранителни продукти от първа необходимост, дори и вода някъде, защото замръзват и водите, лекарства… Подготвят се хората”.
Водата се превърна и в един от основните проблеми в Смолянско, особено през последните месеци. В някои села хората топят сняг, за да имат вода да измият ръцете си. Подобна е ситуацията и в с. Чокманово, където хората са принудени да си правят различни приспособления, чрез които да топят сняг и да ползват водата.