Григор Димитров победи 3 топ-10 тенисисти и спечели турнира в Бризбейн (ATP 250)

Наша Маша от Поморие предсказа, че през 2017 наш Григор ще препуска с небесна колесница по върховете на тениса…

Както знаете По-морие е вече По-руско от всяко друго градче по картата на България и ако на Шараповата Маша й се размина златен български период в нейната биография то Маша Березовская вече от доста време всеотдайно се предава в прегръдките на българското слънце и предсказва еднакво точно бъдещето и на нашите и на нейни сънародници. За Григор Димитров знае повече отколкото може да си представим.

След като на турнира в Бризбейн той се наложи над трима по ред “жители” в челната десетка на тениса – на 1/4-финалите австриеца Доминик Тийм (№8), на 1/2-финалите канадеца Милош Раонич (№3), и на финала японеца Кей Нишикори (№5), тя му предрече и първа титла в турнир от Големия шлем!

В Бризбейн Григор загуби само два сета – един срещу Тийм и един срещу Нишикори. В нито една от срещите си не загуби първия сет. Григор се справи с Тийм с 6:3, 4:6, 6:3, надигра Раонич със 7:6 (7), 6:2 и показа воля срещу Нишикори – 6:2, 2:6, 6:3. В първите два кръга Димитров не даде сет съответно на американеца Стийв Джонсън (6:2, 6:3) и французина Никола Маю (6:2, 6:4).

Дани Валверду, настоящият личен треньор на най-добрия български тенисист Григор Димитров, смята, че Грига е близо до най-добрата си форма. Има вече пета титла в кариерата си и вече е 15-ти в ранглистата.”Нормално фокусът никога не се поставя на първата седмица от сезона, макар че желанието ни е да бъдем готови за всеки турнир и да се представяме добре. Приоритетът в предсезонната подготовка е да се създаде добър план за цялата година. Само плюс е, че той игра добре още в Бризбън”, коментира Валверду. “Подготовката премина добре, работихме здраво. Тази титла носи допълнителна увереност, защото виждаш, че часовете усилена работа на корта дават резултат. Психологически също е позитивно, защото намалява съмненията дали си се подготвил добре, или не. В днешно време тренировките са много тежки. Всеки се стреми да се подобрява както физически, така и тактически”.

В първата седмица от сезона Димитров показа, че се намира в отлично физическо състояние. “Григор е близо до най-добрата си форма, но най-важното нещо е да я запазим. В този момент той се чувства добре физически, но все още можем да подобрим някои неща. Много съм щастлив от начина, по който той играе, както и от това как се бори от първата до последната точка във всеки мач. За мен в срещата с Раонич на полуфиналите той показа колко е прогресирал, откакто сме заедно”, продължи Валверду.

Специалистът смята, че Димитров има още по-голям потенциал. “Намираме се в първата фаза на съвместната ни работа. Трудно се създават навици в играчите за 3-4 месеца. За да се постигне това, трябват поне 8-10-12 месеца правилна работа. Най-важното е точната нагласа във важните мачове. Димитров е играл важни мачове, но аз искам да го виждам по-често на полуфинали и финали. Там може да се види дали тези необходими навици вече са изградени”, каза още Валверду.

Маша Береазовская е по-сигурна и конкретна за бъдещето на Гриша: “Грегорий играе вече с Божията любов в ума и в сърцето си. От него, обаче, се иска да бъде верен и достоен за Божията любов по пътя, който му предстои… А това значи, че отсега нататък от него се иска и да е по-мъдър…
… А ние всички го чакаме на февруарския турнир в зала “Армеец” – на тенис празник непознат до сега в България…

Климент Величков
в. „България СЕГА“