9 нетрадиционни музея в Европа, които не бива да пропускате

Едни от най-древните артефакти, откривани някога в света, принадлежат на Европа. Повечето музеи на Стария континент са изключително богати на безценни исторически съкровища, които не бива да пропускате. Освен това нови музеи с нови находки отварят врати непрекъснато. Предлагаме ви списък с 9 музея, които всеки турист трябва да включи в списъка си със забележителности при пътуване в Европа.

1. Музеят „Хоф” (Hoff Museum) – Берлин, Германия.
Дейвид Хаселхоф е много популярен в Германия, но в негативния смисъл на думата. Ето защо не е изненада, че през 2015 година в малко мазе на бар на име Goldman е направен музей посветен на особата му. В тясното пространство на това мазе-музей може да видите странни и малко известни плакати и снимки, както и ужасяващи стенописи, показващи Хаселхоф в различни сцени от филма „Спасители на плажа“. Една от картините показва как Берлинската стена рухва около него. За щастие, след като се наситите на тези леко гротескови експонати, може да се качите в бара и да отмиете спомена с една студена бира.

2. Изложбеният център „Гауди“ (Gaudi Exhibition center) – Барселона, Испания.
Прекрасният изложбен център в Барселона е открит през лятото на 2015 година. Разположен е в непосредствена близост до зъберите на катедралата „Лa Сю“ (La Seu) в центъра на квартала Бари Готик (Barri Gothic). В изложбения център можете да се насладите на невероятно 3D мултумедийно шоу, което представя историята на творческия гении на Антоний Гауди. Презентацията разкзва за новаторските му архитектурни теории по разбираем за широката аудитория начин. Всеки, които е чувал за магическата катедрала Sagrada Familia, трябва да посети този център, посветен на нейния създател Гауди.

3. Музеят „Тайните на червените фенери“ (Red Light Secrets) – Амстердам, Холандия.
Това е едно от последните попълнения на сцената на културата в Амстердам. Музеят отваря врати през 2013 г. и е единствен по рода си в света. Той предлага на посетителите си да надникнат зад червените стъкла на известната в цял свят амстердамска улица на червените фенери.
Записи на интервюта с жрици на любовта, стена на откровенията, където може да напишете тайните си фантазии и възможност да седнете от другата страна на червеното стъкло, са само част от предлаганите атракции в музея. Обиколката му няма да ви отнеме повече от 30 минути, но за сметка на това ще ви предложи един по-различен поглед върху най-старата професия в света.

4. „Новият музей на Мунк“ (The New Munch Museum) – Осло, Норвегия.
През 1940 г., най-известният норвежки художник Едвард Мунк дарява голяма част от творбите си на град Осло. Дарението възлизало на 28 хил. произведения, което затруднило градската управа в намиране на места, където да бъдат изложени всички те. Така се взело решението за създаване на музей, който да приюти всички творби. Той е все още в процес на изграждане, но официалното му отваряне е планирано за 2019 година. През това време можете да видите една от най-известните картини на Мунк – „Викът“ в Националната галерия на Осло.

5. “Лозето на Леонардо” (La Vigna di Leonardo) – Милано, Италия.
Новата атракция в списъка със забележителности на Милано се появява по време на изложението Експо 2015. Лозето на Леонардо се намира срещу красивата църква „Санта Мария дел Грация“, която е дом на световноизвестната картина на Леонардо да Винчи „Тайната вечеря“. Историята на лозето гласи, че то е било дадено на италианския творец от херцогската династия Сфорца през 1498 г. Подаръкът е бил в знак на почест към неговия гений. Забравено за дълго време и преоткрито съвсем скоро, сега лозето е възстановено и засадено с нови лозови растения. То е своеобразно бягство от градската среда, където може да се разходите сред ренесансови шедьоври и класически скулптури, открити по време на реставрацията.
Exert.bg