ПЛЕВЕН – 03.01.17 – Премиера на филм за Плевен представиха в САЩ и Канада

“Плевен – Вълни по равнината” е заглавието на документалния филм на Файв Стар Медиа Груп, посветен на града. Място с много паметници, които напомнят за борбата за свобода. Град, който е променил историята на света. Точно на тази територия се решава съдбата на Европа. В Плевен се водят кървави битки, които влизат в учебниците по история. Много значими исторически фигури са минали през града, дори самият император Александър Втори, което е изключително рядко събитие в световен мащаб. Войници от различни националности със своите бляскави униформи участват в Руско-турската война, която освобождава България от османско владичество и се създава Третата българска държава.
Интересни факти относно древноримския град Улпия Ескус също са представени във филма “Плевен- Вълни по равнината”. Ескус е името на днешната река Искър. Това е най-големият римски град на територията на днешна България. Регионът около град Плевен е и един от най-благоприятните за винарство и лозарство. В древността мистичната напитка- виното се е използвала за ритуални цели.
Четири месеца след телевизионната си премиера по българския ефир филмът “Плевен – Вълни по равнината” беше представен и на българската аудитория в чужбина.Телевизионният канал за българи в САЩ и Канада – BG7TV, и най-големият кабелен оператор на територията на САЩ – Кейбълкаст, излъчиха филма на 1 януари 2017 година.
Филмът е заснет от професионалния екип на Файв Стар Медиа Груп с дългогодишен опит в документалистиката. Режисьор на филма е Степан Поляков, който режисира популярния филм “София- Историята на Европа”, гледан от над 10 милиона души по цял свят.