Най-добрите спортисти на България за 2016 година

За 59 път на специално тържество бяха връчени наградите за най-добри спортисти на България. Жури на конкурса бяха 154 спортни журналисти от 51 печатни и електронни издания.

Спортист на годината е сребърната медалистка в скок на височина от Олимпийските игри в Рио де Жанейро Мирела Демирева. Съдбата бе решила да създаде този път изключителна ситуация. Наградата й бе връчена от президента на БОК Стефка Костадинова, настоящата световна рекордьорка в скока на височина
 
Най-достойните конкуренти на Мирела бяха бронзовата медалистка от борбата в Рио Елица Янкова и носителят на Световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини Радослав Янков. След тях и прекрасната ни спринтьорка Ивет Лалова и тенисистът Григор Димитров.

За Отбор на годината  бе награден Националният ансамбъл по художествена гимнастика, чиито актуален  състав през 2016 г. се състезаваше за последен път и приключи спортната си кариера с бронзов медал от Летните олимпийски игри.
След тях са футболният ни шампион “Лудогорец”, Националният отбор по волейбол за мъже и Националният тим по хандбал за жени. 

За треньор на годината е избрана дългогодишният наставник  на гимнастичките Ина Ананиева.
Следват я  Георги Дерменджиев (треньор на “Лудогорец”), Георги Атанасов (треньор на Радослав Янков), Маркус Якобус ван Лювен (треньор на Мирела Демирева) и Петър Касабов (треньор на Елица Янкова).
Най-добър спортист с увреждания е Олимпийският шампион Ружди Ружди, състезавал се в дисциплината тласкане на гюле.
Най-добър млад спортист е джудистът Ивайло Иванов

Представителната десетка на българските спортисти за 2016 година има следния вид:
№ 10: Цветана Пиронкова (тенис) – 178 т.
№ 9: Александър Везенков (баскетбол) – 202 т.
№ 8: Станимира Петрова (бокс) – 208 т.
№ 7: Боян Петров (алпинизъм) – 319 т.
№ 6: Кубрат Пулев (бокс) – 503 т.
№ 5: Григор Димитров (тенис) – 513 т.
№ 4: Ивет Лалова (лека атлетика) – 871 т.
№ 3: Радослав Янков (сноуборд) – 1029 т.
№ 2: Елица Янкова (борба) – 1107 т.
№ 1: Мирела Демирева (лека атлетика) – 1398 т.

Климент Величков
“България Сега”, Чикаго