ШУМЕН – 20.12.16 – 11 къщи в Хитрино ще изградят фирми от Камарата на строителите

Камарата на строителите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране от София и Шумен и представители на 10 строителни фирми от цялата страна, които обявиха, че ще помогнат безвъзмездно на Хитрино и ще изградят наново 11 от разрушените къщи в селото, пристигнаха днес в Шумен, за да започнат организация на дейностите по подготовката на бъдещото строителство.
Домакин на срещата беше кметът на община Шумен Любомир Христов, който описа картината на разрушенията след трагедията от 10 декември. Той обясни на строителите, инженерите и архитектите, които пристигнаха от столицата, че Шумен също помага на пострадалите. „Тази първа среща се провежда на наша територия и аз също ще съдействам с каквото мога, но основната роля трябва да бъде на кмета на община Хитрино г-н Нуридин Исмаил.”
От проведените разговори стана ясно, че строителите и инженерите проектанти ще изработят безвъзмездно проекти за три типа квадратури – проекти за малки, средни и големи къщи, а 11-те сгради ще бъдат безвъзмездно построени от фирми, които членуват в Камарата на строителите в България. Освен жилищните сгради ще бъдат възстановени и съборените селскостопански постройки. Ще бъдат ремонтирани също и пострадалите и частично увредени домове в останалата част на селото със събраните от дарения средства и с помощта на браншовите камари.