ГАБРОВО – 13.12.16 – Габрово е единственият български кандидат за „Европейско зелено листо 2018“

Габрово е един от 14-те европейски града, които ще се борят за екологичната награда на Европейската комисия – „Европейско зелено листо” за 2018 година. Единствената българска кандидатура е официално приета и изпратена за оценка на екипа, който се състои от 12 независими експерти – професионалисти в различни тематични сфери.
Габрово ще се състезава с албанския град Кукъс, белгийския Льовен, германския Лудвигсбург, шведския Ваксьо, италианския Гроталие, испанските Лорка и Жирона, португалските Оливейра ду Оспитал, Барейро и Фундао, литовските Алитус, Йонава и Таураге.
Кандидатите за наградата „Европейско зелено листо 2018″ ще бъдат оценявани на базата на критерии като зелена икономика, енергийни характеристики, мобилност, биоразнообразие, качество на въздуха, управление на отпадъците, управление на питейните и отпадните води, добри практики.
След оценка на всички предложения ще бъдат подбрани няколко кандидатури, които ще трябва да направят презентации пред журито през месец април 2017 г. Могат да бъдат избрани до двама финалисти.
В своята кандидатура Община Габрово акцентира върху постиженията в сферата на енергийната ефективност, подобренията в транспортната достъпност и градската среда, управление на зелената система, новоизграденото регионално депо за отпадъци и реализацията на проекта за воден цикъл.