НЕ-любовният триъгълник – Новак Джокович- Пепе Имас – Борис Бекер

На 22-ри май 1987 година, с първия изгрев на слънцето, нахлуващо в зодията “Близнаци”, в едно спортното семейство на далеч от митичния белградски ориентир “Кале Мегдан”, се ражда бъдещият световен тенис-ас Новак Джокович.

Според най-прозорливите астролози “Хората под знака “Близнаци” са безкористни, жертвоготовни, щедри, с обилно на любов сърце и възвишена душа, лесно афектиращи се, силно впечатлителни, с много голямо въображение и много често с огромен талант. Двойствеността на тяхното естество се изразява с присъствието на огромна воля и стремеж към най-високия връх, и същевременно –  в най-възвишени чувства и любов към хората и обществото, на което служат и му се отдават. Търсят истината, притежават винаги всестранна информация. Те са изключително остроумни,  добри приятели и събеседници.Родените под този знак са или много преуспяващи, или мизерстващи. Тяхната съдба зависи изцяло от тях”.
И така, въоръжен с това предисловие, човек би посрещнал с повече разбиране и съпричастие уникалният тенис-вулкан, с който Ноле влезе в спортната история на нашето време и дори последните му странности, които могат както да угасят огнената му лава, така и да я направят още по-изгаряща…
… На 4 години Ноле се запознава с тенис-ракетата, която му става не само спътник в живота, но сякаш и част от самият него. На 12 години родителите му го изпращат в мюнхенската Тенис-Академия на Ники Пилич, от която детето съвсем скоро побягва за известно време, за да се  върне в Белград и застане с родителите си и белградчани като “жив щит” по мостовете на Дунава, за да не бъдат разрушени от натовските бомбардировки,  на които е подложена Югославия.
После следват годините на тотален тренинг и почти фантастичните подвизи по тенис-турнирите по цялата планета, на които печели 12 шампионски титли от “Големия Шлем”, 59 турнира на АТП и посъбира от наградни фондове 102 милиона долара… 

Въпреки това имане, обаче, двамата живеят с Йелена и детето си в скромен апартамент, нямат яхта и дори едно-единствено от всички други луксозни излишества, които солидните хора си позволяват в нашия богат на човешки права и демократични ценности век. Вместо това имат “Фондация Джокович”, с която възстановяват и поддържат училища и се грижат за образованието на бедни деца. Джокович още и с особена последователност и страст помага за запазването на стари, дори древни, църкви и манастири, както и за духовното развитие на сънародниците си чрез духовно просвещение. 

Успехите и примерът Новак Джокович са светъл знак за неговата страна и пример за младите, и безспорно той е едно достояние за спорта и съвременното ни общество!

***

Пепе Имас… И ето че за това именно новините около Джокович в последно време развълнуваха мнозина. На първо място неговия треньор – Борис Бекер – един от предишните спортни колоси на звездния тенис. Германецът, под чиято желязна воля Джокович е изковал не един перфектен тенис хит и не една чудесна победа, му постави ултиматум: “Или Пепе Имас или аз!”

Господи! Ама кой е този Пепе, та някой тенисист да го слага на “кантар” с “Бум-Бум Бекер”?  Зяпах на Уимбълдън навремето ясно от нашата ложа на пресата – как в съседната тогава “кралска ложа” Лейди Ди и други дворцови особи, любители на тениса, скачаха на крака когато Борис правеше гръмотевичен ас от своя сервис… Бекер е не мечтата, а върховната фантазия, която можеш да си пожелаеш за треньор на корта!

Разбира се, Ноле желае негови треньори да си останат “навеки”,
ако може, Бекер и Мариан Вайда, но твърдият като гранит немец не може да търпи в щаба си духовния проповедник на някакво зараждащо се учение за някаква безконечно-световна философия за “мир и любов от край до край по света”… А ситуацията наистина е не само напечена, но и убийствено гореща, защото 42-годишният испанец Пепе е бил в последните няколко седмици постоянно в екипа на размекналия се под методите на своя духовен треньор Джокович. При всичките катастрофи на Ноле, които му се случиха и бяха като че преживени по-трагично от Бекер,.. дори и в Лондон на “Майсторския турнир” на най-силните през 2016-та година тенисисти!

Случвало се е и това Бекер да напусне помещението, в което влиза Пепе, тенисист стигнал до 257-та стълбичка в таблицата и след това решил, че е по-добре да тренира другите, отколкото сам да играе, а сега проповядва под носа на тенис-Бога Бекер, че корените на победата са в отношението на тенисиста към самия себе си… И че не е така важна победата, а наслаждението от конското препускане из корта и млатенето на невинната топка…

Бомбардирът Бекер се нервираше, че някой си друг мели нещо за тениса пред Новак в негово присъствие… А Джокович се спасяваше от журналистите до онзи ден, че още не му е дошло времето да каже какво ще става с треньорската плетеница, но явно, че този път не му беше за смях и шеги. Още повече, че неговите травми като че имаха и малко психо-закваска.

Но защо ли Ноле е оценил толкова високо Пепе Имас и неговата академия – «Pepe Imaz Tennis»… Която е някакво необичайно творение. Тук се “прави” не само физическото майсторство на корта, но и “душата на спортиста”, за да стане той, ако не непобедим – то поне изящно щастлив от пребиваването си на корта.

Не зная дали Ноле е съгласен с Пепе, че “не връщането на първото място в световната ранглиста, а друг е основният негов приоритет.. Че той трябва да се фокусира върху най-важните за него неща и да се завърне към играта си, която го прави щастлив и се чувства добре“… И трябва да сме наясно, че всички сме човешки същества. Да си мислим, че сме неуязвими, е грешка. Всички имаме върхове и спадове. И не трябва много да се тревожим”. Пепе твърди, че Джокович съзнателно е взел решение да работи главно върху себе си и се чувства добре, а немецът е малко нервен. И ще му мине.

На всичките тези цитати Борис Бекер отговаря само с едно искане – да забрави Ноле пътечката към сеансите по медитация “Amor Y Paz” (Любов и мир). И когато това се забави – “Бум-Бум” направи още едно сериозно предупреждение – забрави да дойде при поражението на неговия състезател и да гледа със стиснати юмруци как Джокович с любов прегръща Анди, който току-що го е разнищил…
Запознати твърдят, че Новак се е запознал с “духовния гуру”, когато той е излекувал брат му от някакъв стрес, а това че вече не е на тенисния трон, където се усмихва Анди Мъри – е нещо нормално и ще се оправи…

Джокович вече прегръща дървета вместо красиви жени

Какво се случва с най-добрия тенисист в света Новак Джокович? По каква причина сърбинът прогони треньорите си Борис Бекер и Мариан Вайда? Кой е мистериозният испанец Пепе Имас, с когото се появи на турнира в Париж, а преди това и в Шанхай?

Феновете на Джокович са озадачени. След победата на “Ролан Гарос” през лятото Ноле изпадна в психологическа дупка, а последствията от нея стават брутални. Първоначално той си взе дълга почивка и обясни, че няма мотивация да продължи, защото е постигнал всичко. Имал нужда от повече време за семейството си и да гледа как расте синът му Стефан. Започна да публикува в Инстаграм снимки, на които с жена си Йелена прегръща дървета и прави тесто за пица без глутен. И ако всичко това може да бъде обяснено с пренасищането му от тенис и умората от преследването на възможно най-високите цели, решението да се раздели с ключови хора от своя екип изглежда необяснимо. Защото именно Вайда и Бекер му помогнаха да се превърне в това, което е – абсолютният хегемон в тениса. Да отхвърлиш помощта им в момент, когато Анди Мъри клати трона ти с две ръце, е най-малкото странно. Още по-странна е подмяната им с испанеца Пепе Имас – човек със спорна репутация не само в родината си.

Провъзгласил себе си за духовен гуру, 42-годишният Имас създава учението Amor y Paz. Лекува с медитация и дълги прегръдки. Навремето е бил тенисист, стига до №167 в света, но изпада в тежка депресия и едва не слага край на живота си. Страда от булимия и постепенно губи желание да се бори. Казва, че тенисът вече не го прави щастлив. Случайно или не, същото изречение чухме и от Новак Джокович в началото на септември. Изправен на ръба, 23-годишният тогава Имас все пак успява да намери сили и да продължи.
“Разбрах, че имам нужда само от две неща – мир и любов. Отказах се от всичко останало и започнах да се харесвам такъв, какъвто съм”, признава испанецът.
Намерил себе си, създава духовен център в Марбея. Така го нарича самият той, за местните хора е окултно средище, или казано по-популярно – секта.

Сред “последователите” на Пепе Имас има политици, хора на изкуството, световни звезди като Хулио Иглесиас например. Един от неговите “ученици” е Марко Джокович – средният брат на Новак. Осъзнал, че от него няма да излезе голям тенисист, преди две години Марко започва да проявява признаци на депресия – сънят му се разбива, губи апетит, не изпитва никакви емоции. Според източник на “Дейли Мейл” именно Пепе Имас успява да му върне радостта от живота.
“Можех отново да кажа на моите родители, на братята и на приятелите си, че ги обичам”, спомня си Марко.
Всички в семейство Джокович си отдъхват с облекчение, а за Имас пътят към съзнанието на Новак е открит. Едва ли на цялата планета има по-добро рекламно лице от световния №1 в тениса. Със своята универсална харизма Ноле може да продаде хладилници на ескимосите и пясък на бедуините. Просто е такъв. А за Пепе остава втората част от задачата – да бръкне в мозъка на необичайно чувствителния шампион.

На “Уимбълдън” Джокович изненадващо губи в третия кръг от американеца Сам Куери. След няколко дни качва в социалната мрежа видео от сеанс на Пепе Имас.

Испанецът е в средата на затъмнена стая, а около него са насядали Новак, Марко и бившата тенисистка от топ 10 Даниела Хантухова. В клипчето Джокович казва:
“Всички ние търсим любов, щастие и хармония.”
Миналата седмица видеото беше премахнато. Наблюдателни журналисти обаче отбелязаха, че точно по време на сеанса отборът на Сърбия губеше от Великобритания на четвъртфинал за Купа “Дейвис” и за първи път Джокович не беше там. За разлика от Анди Мъри, който подкрепи своите съотборници в Белград.

Няколко дни преди турнира в Париж, където късно снощи излезе срещу Жил Мюлер от Люксембург в мач от втория кръг, Ноле отново отскочи до Марбея заедно със съпругата си Йелена. А на задължителната пресконференция във френската столица обяви, че се чувствал подмладен и гладен за нови победи.

Никой не може да каже със сигурност откога Пепе Имас пътува с Новак Джокович по турнири. Сръбски журналисти допускат, че още пролетта испанецът е бил включен в щаба, но умишлено не се е показвал публично. Най-вероятно той е бил с Джокович и на “Ролан Гарос”. Когато на 5-ти юни Джокера спечели финала срещу Анди Мъри, той нарисува на корта сърце със своята ракета. Тогава анализаторите обявиха, че това е приятелски жест към трикратния победител на “Ролан Гарос” Густаво Куертен (Браз), с когото Джокович е много близък. Днес рисунката се тълкува по друг начин – като символ на любов, насочен към Пепе Имас.

В края на август италианският спортен вестник „Гадзета дело Спорт“ пусна слух, че Джокович е пред развод със съпругата си Йелена Ристич. В анализ за състоянието на сърбина преди последния турнир от Големия шлем – Откритото първенство на САЩ, журналистът Масимо Лопес Пеня пише:
„Говори се, че Джокович е пред развод със съпругата си Йелена, с която имат син Стефан, на 2 години.“
Самият Новак не коментира, но таблоидите използваха повода да припомнят забежката му с индийската актриса Дипика Падукон, с която е засечен на интимна вечеря в Лос Анджелис през март. По всичко личи, че бракът на Джокович е минал през тежък период, но ако съдим по снимките с Йелена и детето в социалните мрежи, кризата е преодоляна, а вместо красиви жени Новак вече прегръща дървета.

(извадка от вестник “7 дни спорт”)
И накрая – за заинтересованите: тенисната академия на Пепе е разположена на живописния испански бряг Коста дел Сол и в нея се приемат тенисисти от всички възрасти. Тук не е важна само топка, мрежа и ракета, а на първо място – “да обикнеш играта толкова, че да не можеш вече без нея”. Или по-точно да обикнеш себе си в тениса – тогава ще имаш хармония и успехи… Приоритетът е развитието на духовните качества, след тях – физическите.

Девизът е: “Пепе Имас търси път към сърцето на всеки свой възпитаник”… А когато този път е намерен – следва и аутострадата към джоба на възпитаника. Една седмица занимания струват само 1500 евро…

Краят на тази история с непрогледен край…

Минути преди да изпратя писанието за Ноле, Бум-Бум Бекер и Пепе в редакцията се получи скоропостижно и заключителния акорд на тази история с непрогледен край:

Написано е от самия Ноле в неговия “Фейсбук”:

“След три много успешни години с Борис Бекер взехме решение да прекратим сътрудничеството си. Целите, които си поставихме, когато започнахме работата си, бяха изпълнени изцяло. Искам да му благодаря за работата, за отборния дух, за цялата тази отдаденост. Професионалните ми планове ще бъдат насочени основно към това да задържа високото ниво на игра, да подредя възможно най-добре графика си и да определя новите си цели за предстоящия сезон. Именно с мисълта за тези неща ще взимам бъдещите си решения”.
Образец на дипломация “Новак Джокович”, както и на свежите закони за  “мир и любов” по правилата на “Академията”…

Климент ВЕЛИЧКОВ
в. „България СЕГА“