ЗАПИСКИ ОТ БАДМИНТОНА

Бадминтонът, или…
Вие знаете ли откъде започва Спортът?
Да, точно така – от Училището!
Ако се поразходите из американските училища ще останете поразени от стадионите, залите, басейните, лекоатлетическите писти, баскетболните площадки, от пъстрата картина на футболните обори, при това и от девическите състави, достигащи вече по броя си тези на момчетата… Мечтите на всички треньори е да черпят колкото се може повече от плодовете на училищната спортна нива и да надграждат майсторството, с което идват при тях училищните шампиони… Мечтата на всяка нация също е да има все по-здраво и динамично поколение… въпреки съвремието, което е твърде отдадено на компютри, телекомуникации и забавленията.
Всичко това вдига мярката на задълженията и очакванията от лидерите в различните спортове и спортни дисциплини. Тяхната всеотдайност и умение да ръководят стават все по-необходими и даже задължителни за тяхната кариера и бъдещето на техния спорт…
В този ред на мисли Програмата “Бадминтонът в училищата”, с който Българската федерация по бадминтон “вдига летвата” на спорта в българското училище, придобива високото качество на явление и пример, който може и трябва да се последва…
На 8-ми ноември в София се състоя международна конференция, посветена на подготовката и старта на Програмата, който ще бъде даден през следващата 2017-та година. Тя протече в присъствието и при ръководството на министъра на спорта на Република България Красен Кралев и вицепрезидента на  Европейската бадминтон конфедерация Мурад Юзмекик, председателя на Българската и Балканската федерации по бадминтон проф. д-р Пюзант Касабян, изпълнителния директор на нашата федерация д-р Володя Златев и бюрото на федерацията.
Програмата осигурява оборудване за практикуването на бадминтона в българските училища и популяризирането му сред младото поколение.
„Гордеем се, че имаме едни от най-добрите отбори в Европа“, каза на срещата министър Кралев.
„Бадминтонът е един от най-бързо развиващите се спортове в страната, той е лесно достъпен и привлекателен за децата…”
Вицепрезидентът на Европейската бадминтон конфедерация изтъкна дейността на министър Кралев и похвалната работа, която Министерството на младежта и спорта върши за българския бадминтон. Той изтъкна, че България се представя на много високо европейско ниво в този спорт.
Мурад Юзмекик връчи на председателя на БФ Бадминтон проф. д-р Пюзант Касабян най-високото отличие на Европейската конфедерация – Наградата на президента. От наша страна българският спортен министър Кралев награди Конфедерацията с почетен плакет за популяризирането и развитието на спорта.
Отличителен знак и прекрасен фон на тази изключително важна за бъдещето на нашия бадминтон конференция бе и провежданата в София Европейска квалификация за финалите на Европейското първенство в Полша през февруари 2017 година, спечелена от България, като страната ни извоюва първото място – с това и да играе на самите финали.

БЪЛГАРИЯ – НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФИНАЛИ
От 11-ти до 13-ти октомври в прекрасните условия на зала “София” се игра един от квалификационните турнири за финалите на Европейското първенство по бадминтон, което ще се състои през февруари 2017-та година в Полша. Участваха България, Литва, Естония и Фарьорските острови. Дисциплините бяха мъже и жени единично  и по двойки, както и смесена двойка.
Нашите представители се наложиха убедително над Литва и островните бадмитонисти с по 5:0, както и с изключителна воля и много силна игра – с 3:2 над Естония.
Така страната ни ще играе сред десетте най-силни отбора по бадминтон на Стария континент. С това бадминтонът хвърля оптимистичен слънчев лъч в общо взето сенчестото ни представяне в другите спортове през 2016-та година.
Изпъкнаха с отличната си игра и ценни победи Линда Зечири, двойките при мъжете Иван Русев /Даниел Николов и при жените – Петя Неделчева/ Мария Мицова
Турнирът протече под патронажа на министъра на спорта Красен Кралев и бяха наблюдавани от вицепрезидента на Европейската конфедерация по бадминтон Мурад Юзмекик.

С ДВЕ РАКЕТИ – МИРНАТА ДИПЛОМАЦИЯ НА БАЛКАНИТЕ…
От 3-ти до 6-ти ноември България беше домакин и на Балканския шампионат по бадминтон за ветерани. В добре познатия и безспорно обичан и като място за почивка, и като арена на горещи спортни битки морски курорт Албена пристигнаха 117 ветерани, които в световните информации се наричат доста по приемливо –  “мастерс категория спортисти”. Участваха представители на 8 страни – България, Сърбия, Румъния, Гърция, Македония, Молдова, Хърватско и Турция.
Игровите условия бяха превъзходни – зала с 6 модерни корта, хотел – 5-звездният Гранд-хотел “Фламинго”.
Най-младата възрастова група от “мастер-елита” беше от 35 до 40 години, след това – през 5 годинри – до над 70… Осем възрастови категории. Във всяка от тези категории се играеше сингъл, двойки мъже и жени и смесена двойка.
С най-много победи и отличия приключиха нашите сънародници. Сред тях “сингълите” Добринка Смилянова и Тихомир Киров /35/, Атанас Хаджиангелов /45/, Петя Георгиева и Ненко Чорчопов /50/, Христо Михалев /60/, Делчо Колев /65/.
При мъжките двойки изпъкна тандемът Желязко Вълков/Кирил Василев, Христо Михалев/Делчо Колев, Атанас Хаджиангелов/Валетин Франсъзов, Тихомир Киров /Пламен Михалев, Нанко Чорчопов/Петър Гицов…
При двойки – жени се отличи румънската двойка Алина Попа/Даниела Тимфке и молдовките Степа Ала/Истрати Людмила
Смесени двойки: Добринка Смилянова/Ясен Радев, Алина Поп Рум/Митко Чавдаров, и хърватите Нина Ковачич/Милослов Вурделия,  Хърватснко.
Без съмненвие, обаче, остава златното правило при всички международни срещи на бадминтонистите – фантастичното разбирателство, приятелство и желанието за мир и доброта сред дори и такива балкански страни, които имат в историята си много  войни и крамоли. Това е и една от най- забележителните заслуги
на президента на Балканската федерация по бадминтон проф. д-р Пюзант Касабян чиято “спортна дипломация” заслужава не само овации но и здрава поддръжка и благодарност…

Климент ВЕЛИЧКОВ
“България СЕГА”, Чикаго