БУРГАС – 04.11.16 – Жена от Бургас не иска да гласува повече никога

Пенсионерка от Бургас иска да се откаже завинаги от правото си да гласува.

Анастасия Попова се обърна към Дарик Бургас, за да обяви, че не желае да отиде до урната в неделя и вече не иска името й да присъства в избирателните списъци. Като причина за това тя посочи, че изобщо не е убедена, че нейният глас има, каквато и да било стойност.

“При всички обстоятелства и режими съм се чувствала дискриминирана, както много българи, това няма да спре и при сегашното стечение на политическите и икономически обстоятелства, така че е излишно присъствието на моя глас в избирателните списъци на Република България. Нито се зачитат изконните ценности, нито се зачита националната памет, нито пък правата”, каза възрастната жена.

Тя обиколила няколко институции, които обаче не знаят как да реагират на нейното искане.

Малко по-късно тя заяви, че от РИК била изпратена в служба ГРАО, там също й отговорили, че не знаят как да се справят с нейния казус и я изпратили при главния секретар на Община Бургас, откъдето й препоръчали да внесе документа в общо деловодство.

„Няма такова положение в правния мир”, коментира главният секретар Божидар Кънчев.

Той уточни, че тъй като според новия закон гласуването е задължително, жената може да се откаже от своето право, ако не даде вот на два поредни еднакви избора.