ВАРНА – 18.10.16 – България разработва система за наблюдение на космическите отпадъци

България разработва система за наблюдение на космическите отпадъци, каза Веселин Василев, изпълнителен директор на клъстера “Аерокосмически технологии, изследвания и приложения”, при откриването на четвъртата Световна среща на международната организация “Университетски консорциум за космически технологии” /UNISEC/. Форумът, в който участват учени от 31 държави, се провежда близо до Варна, отбелязва БТА.
Разработката за системата за наблюдение на космическите отпадъци е на научно ниво и е в рамките на проект на Европейската космическа агенция /ЕКА/ и ЕС, посочи Василев.
По думите му целта е да се търси вариант за предотвратяване на риска от летящите в орбита отломки, които са опасни не само за излитащите ракети, но и за кръжащите около планетата спътници.
Симпозиумът на UNISEC се провежда за пръв път извън Япония, допълни проф. Шиничи Накасука, генерален директор на организацията. По думите му този път фокусът е върху микро-, нано- и пикосателитите, тъй като все повече организации са заинтересовани да използват такива средства за космически изследвания.