ВЕЛИКО ТЪРНОВО – 17.10.16 – Иван Иванов лобира в ЕП В. Търново да поднови кандидатурата си за Европейска столица на културата

Велико Търново да използва набраният капитал около кандидатурата около кандидатурата си за Европейска столица на културата 2019 г. и да се включи в следващата надпревара лобира зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов, който направи работно посещение в Европейския парламент.
В качеството си на член на парламентарната комисия по култура и медии той присъства на заседание на комисията по култура и образование на ЕП, проведе срещи с български евродепутати и участва в работен обяд с г-жа Силвия Коста, която е председател на комисията по култура в Европейския парламент. По време на срещите е обсъждана темата за развитие на културните и творческите индустрии в Европа.
Обмисля се стратегия, която да гарантира развитието на кината, театрите, художествените произведения, културното наследство така че те освен да подпомагат качеството на живот, да внасят добавена стойност в икономиката на Европейския съюз. “Това се отнася и за туризма, индустрията, архитектурата, дизайна, фестивалното изкуство, т.е. всичко, което и Велико Търново се опитва за прави през различни културни събития”, коментира след завръщането си от Брюксел народният представител от областта. Той съобщи още, че е лобирал парламентарната комисия по култура и медии да работи в тясно взаимодействие с българските си колеги с цел подобряване на координацията и провеждане на единни политики. За целта е възможно веднъж на два месеца ресорните евродепутати да присъстват на заседания на българските си колеги.