СОФИЯ – 16.10.16 – България се присъедини към протестите срещу СЕТА и ТТИП

България се присъедини към глобалните протести срещу СЕТА и ТТИП. Стотина души протестираха в София срещу търговските споразумения на Европейския съюз с Канада и САЩ. Недоволството е заради липсата на информация за последиците за България от тези споразумения. Протестиращите са категорични, че споразуменията ще донесат вреди, за които дори не подозираме.
На протеста се събраха представители на обществени и екологични организации, както и граждани. Шествието им премина от градинката „Кристал” по бул. „Цар Освободител” до Народното събрание.
Очаква се страните членки на ЕС да гласуват подписването на споразумението с Канада на 18 октомври по време на Съвета на министрите в Люксембург. България обаче няма никакъв анализ на ефектите от това споразумение, заявиха протестиращите. “Канада е държавата, която има интерес това споразумение да бъде сключено. Не България и не заради визите. Делът на българския износ към Канада е едва 0.21 на сто, тоест България няма нужда от това споразумение”, каза Ваня Григорова от сдружение „Солидарна България”.
Според протестиращите постигнатото досега в България в кампаниите за по-чисто земеделие, по-добра храна, по-малко вредни химикали в продуктите ще бъде загубено заради споразуменията.