ВРАЦА – 09.10.16 – Какви тайни крие открият във Враца древен некропол?

Завършиха спасителните археологически проучвания на средновековния некропол, който бе открит случайно при изкопни дейности от строителна фирма в центъра на Враца. Екип от осем археолози, сред които трима от историческия музей във Враца и техни колеги от Националния археологически институт и от Института по експериментална морфология, патология и антропология при БАН проучваха мястото в продължение на 28 дни.
На площ от 570 кв. м. те откриха 39 гроба от периода 11 – 14 век. Установено бе, че в тях са положени мъже, жени и деца. Бяха открити богати накити – най-вече гривни от бронз, посребрени и от стъклена паста, обици, надушници, пръстени, нанизи от монети, от стъклени маниста и от миди. В гробовете от по-късен период бе намерена и керамика.
Най-ценната монета, открита при разкопките, освен медните коруби, е сребърен грош от времето на българския цар Йоан Александър, управлявал от 1331 до 1371 г.Намерените находки дават богата представа за живота и населението в средновековна Вратица, като до момента информацията за този период е била само фрагментарна.