СОФИЯ – 11.10.16 – 750 000 лева кръвнина искат родителите на момичетата, затрупани под руините на сградата на "Алабин"

Софийски градски съд даде ход на делото за срутената сграда на столичната улица “Алабин”, която уби две млади жени.
По време на съдебното заседание присъстваха трима от общо четиримата обвиняеми по делото. Четвъртият обвиняем, който не се яви, е строителят Манчо Антонов.
Само един от обвиняемите пожела да бъде изслушан – архитектът Николай Симеонов. Той обясни, че неговата фирма е имала договор с фирмата “Хрисома”, която е собственост на друг от обвиняемите – Георги Кирчев, който е и собственик на срутилата се сграда на “Алабин”.
“Знаем, че има възложено проектиране, но не от мен и за тази цел сградата трябваше да бъде почистена”, обясни Симеонов. Той бе категоричен пред съда, че в деня на падането на сградата не е извършван никакъв демонтаж.
От друга страна призна, че сваляне на мазилки по стените е било част от договора със строителната фирма ЕТ “Медия Манчо” на другия от обвиняемите, а именно строителят Манчо Антонов. Архитект Симеонов подчерта, че не е възлагал да бъдат премахвани тухлени стени в сградата. “Никъде никой не е възлагал събаряне на носещи стени”, повтори няколко пъти архитектът.
Общо 750 000 лева обезщетение поискаха родителите на Петрина и Деница, които загинаха под руините на сградата на улица “Алабин”.