ДОБРИЧ – 27.09.16 – Ако се повторят валежите от 2014 година, Добрич отново ще бъде наводнен

При обилни валежи, като през юни 2014 година, Добрич отново ще бъде наводнен. Това призна зам.-кметът арх. Боян Коларов по време на отчет за свършеното по проекта за възстановяване на засегнатите от наводнението преди две години обекти.
По думите му рискът от наводнения остава заради промяната на климата, която води до все по-дълги сухи периоди, без капка дъжд и много интензивни валежи. „На годишна база количеството на валежите в нашата област се запазва, само че характерът и интензивността им е коренно различен”, коментира Коларов. Той даде за пример сухото лято тази година, последвано от два интензивни валежа, при които в рамките на 15 минути над града се изсипаха 21 литра на квадратен метър.
„Това е чудовищно количество от гледна точка на инфраструктурата, защото тя е проектирана да проведе например 20 литра на кв. метър в рамките на едно денонощие или поне на половин, а в нашия случай те идват за 15 минути. Затова казвам, че ако се повтори ситуацията от юни 2014 г., инфраструктурата отново няма да успее да поеме тези количества вода”, посочи зам.-кметът.
Толкова обилни валежи от 110 л/м2, както през 2014 година се случват рядко, но е задължително в следващите години да се работи за промяна на инфраструктурата, така че когато река Добричка прелее отново тя да не нанася щети. По поречието на дерето има достатъчно свободни зони, които могат да бъдат превърнати в зелени пространства и да поемат разливите на реката, когато се наложи, коментира Коларов.