Българският патент при Балканския бадминтон

След прелестните симпатии, които българските бадминтонистки спечелиха на Бразилската Олимпиада, наши отбори участваха в Балканското първенство по бадминтон и отново се представиха хубаво, много хубаво
Струва ми се, че Бадминтонът е единствената наша федерация, която все още опазва един стар амулет, който сработва добре в тренировъчния процес и спортния календар при “Рицарите и Дамите на летящото перо”… Нарича се Балканско първенство по Бадминтон”.
Не гледайте с усмивка и снизхождение, че става въпрос за турнир, който вдигна спортните байраци в румънското градче Яш – близко до Молдова… Бадминтонистите от доста години пътуват постоянно до Китай и Индия, в Индонезия и из Японските острови – защото бадминтонът е азиатска магия, но също и в Калифорния и Скандинавия, и къде ли не още… Това се дължи на здравите международни връзки, които  федерацията, начело с поф. д-р Пюзант Касабян са навързали още от години!

Балкансдкото първенство по бадминтон за мъже и жени в Яш се игра от 8-и до 11-ти септември. България взе участие с обновени състави, но това не попречи да доминира по време на целия турнир и то в почти всички дисциплини. В този момент трябва да изразим благодарност към този спорт, защото той опазва и държи високо нашата спортна чест на Балканите.
Видяхме експерименталните ни отбори, съставени от млади състезатели, юноши и девойки, които се готвят за Световното първенство по бадминтон до 19 години в Билбао – Испания, от 2-ри до 13-ти ноември, 2016-та година.
Финалната четворка в отборния шаммпионат се оказа от интересна по-интересна по време на игрите и при крайните резултати. Българските млади състезатели се представиха на нивото на своите по-опитни противници, че и дори по-добре, и резултатите им във финалната четворка бяха впечатляващи: България – Молдова 4:1, България – Румъния – 4:1 и България – Сърбия 4:1!!! Класацията се води от България, следват Румъния, Сърбия и Молдова.
Индивидуалният финал при мъжете играха двама  български бадминтонисти – мачът завърши с резултат 2:0 – златото е за Иван Русев, среброто – за Даниел Николов.
При жените Мария Делчева спечели с 2:0 срещу Грачеа – Румъния.
Мъжката ни двойка – Иван Русев, Даниел Николов игра с пълно превъзходство срещу румънците Чеботару и Кожухару като мачът завърши с традиционния резултат – 2:0
При двойки – жени, българката Мария Делчева и нашето съседско момиче от север Александра Милон станаха шампионки след като нанесоха поражение над румънките – сестрите Олариу с 2:0.
При смесените двойки румънският тим Кожухару и Милон се наложиха над сръбския – Игор Биелан и Милица Симич с 2:0.
Няма да е пресилено, обратно – много и точно на място ще да Ви открия, че турнирите по бадминтон на Балканите преминават в много приятна и приятелска атмосфера и винаги са хубав ден и хубава седмица за доброто и мечтано балканско мирно сътрудничество и добро приятелство между разумни хора и народи…

Климент Величков
“България СЕГА”