ПЛОВДИВ – 12.09.16 – Павлова: Пловдив е един от ключовите двигатели за развитието на българската икономика

„Пловдив е един от ключовите двигатели за развитието на българската икономика. Градът е разкопан, но това означава, че животът тук кипи. Задръстванията са показател за развитието на инфраструктурата”. Това заяви в града под тепетата министърът на Регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по повод огромните тапи, които се образуват в Пловдив заради големия брой пътни ремонти. Павлова участва в националната кампания „Региони в растеж”, посветена на развитието на Южна България до 2020 г. От думите й стана ясно, че новият програмен период по програмата предвижда три фонда за градско развитие – един за София и по един за Северна и за Южна България. В тях ще има две кредитни линни за финансиране на проекти чрез отпускане на дългорсочни нисколихвени кредити.
Отделно ще има подфонд за регионално разитие на туризма в Южна България, който ще финансира проекти за популяризиране, социализиране и промотиране на културно-историческото наследство и обслужваща инфраструктура, като бази за отдих и атракционни.
По новия програмен период на „Региони в растеж” Пловдив получава малко над 80 милиона лева. Сумите са предвидени за три обособени зони на Пловдив, разделени на Социална, Индустриална или Икономическа и така наречената зона с обществен характер. Очакваните пари ще бъдат вложени в проекти за градска среда, в социална и образователна инфраструктура и за безплатно саниране на жилищни сгради.