ВАРНА – 05.08.16 – Борисов: Няма да позволим България да бъде заобикаляна от основните газови връзки

Българското правителство няма да позволи страната ни да бъде заобикаляна от основните газови връзки, които ще бъдат реализирани в Югоизточна Европа. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на кръгла маса край Варна за бъдещето на газов хаб “Балкан”, на която присъстваха потенциални инвеститори. Министър-председателят бе категоричен, че газоразпределителният център трябва да бъде изграден и подчерта нуждата от подкрепа от страна на Европейската комисия.
„Сега не ни е нужно само да ни окуражите, ние по природа сме оптимисти. Сега е моментът практически и незабавно да седнем заедно в тристранна среща, на която да присъства предтавител на Европейската комисия. Сложили сме на масата всички наши цели и  амбиции, които са справедливи и отговарят на всички пасиви, които сме понесли. Убеден съм, че с подмяната на компресори и тръбопроводи сме много по-изгоден партньор и заедно с политическата стабилност можем да гарантираме дългосрочност на проекта”, обясни Борисов.
Той увери, че е получил подкрепа от Жан-Клод Юнкер за реализацията на газовия хъб „Балкан” и добави, че няма лидер в Европа, който да не е запознат с идеята.
„България опита няколко пъти – включително е с “Южен поток”, но фактът е такъв, че Европа заради куп грешки ни наложи процедура с претекст проведени конкурси. Но истинската причина е политическа – нарастването на напрежението между Европа и Русия. Тогава България запази лоялност като член на ЕС и изпълни всички директиви. Тръгнахме по правилния път. Като част от Европа предлагаме план, който да е работещ, да не е срещу никоя страна и ясно да каже, че Европа няма да позволи България да бъде изключена от газопреносната мрежа. Имаме огромни инвестиции в компресорни системи”, добави премиерът. 
По негови думи, ако газовият хъб не бъде реализиран, има вероятност не след дълго да бъдем поставени отново в зависимост. Именно заради това България е направила това, което е поискала Европейската комисия – диверсификация. Страната ни има стратегическо положение и може да транспортира газ във всички посоки, заяви Борисов. Той поиска да бъде организирана тристранна среща с Русия, ЕК и България, на която да се дискутира общият интерес, след което да се преговаря с инвеститори.