ДОБРИЧ – 31.08.16 – 5 милиона деца в Европа страдат от затлъстяване

Четвъртото издание на „Училище за здраве” ще се състои във ваканционно селище „Албена” от 1 до 6 септември. Форумът за деца, родители и учители е принос към профилактиката на редица социално-значими заболявания и предимно на детското затлъстяване. Училището е организирано от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, Българската академия на науките и изкуствата и Албена, под патронажа на Министъра на образованието и науката.
В предишните три издания на инициативата се включиха 360 родители с децата си от 6 до 9-годишна възраст. Училището намери широк положителен международен отзвук на проведените в последно време международни научни форуми в Лисабон, Букурещ, София, Прага, Ванкувър и др.
За 6 дни родителите с децата си и учителите ще преминат обучение за принципите на здравословния начин на живот – балансирано хранене, съчетано с физическа активност. По традиция, на всички участници ще бъдат извършени най-модерни антропометрични измервания, касаещи индекса на телесна маса, мастната маса и риска от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет тип II. Деца, родители и учители ще консумират сутрин, обед и вечер здравословна храна, включваща разнообразие от плодове и зеленчуци, млечни продукти и други полезни храни. Менюто се изготвя от водещи наши специалисти диетолози. Денят им ще започва със сутрешна гимнастика на плажа, плуване в морето и басейна и приятни разходки.
България е на пето място в Европа по детско затлъстяване от 32 държави в 53-членния регион на Световната здравна организация в Европа. На стария континент 22 милиона деца под 5-годишна възраст са с наднормено тего, а около 5 милиона – със затлъстяване. Националното проучване за хранене на населението над 1-годишна възраст показа значително нарастване на затлъстяването сред момчетата до 5 годишна възраст – 7.1% през 2014 г. в сравнение с 3.3% през 2004 г. При момичетата в същата възрастова категория се забелязва положителна тенденция за леко намаление на честотата на разпостранение на затлъстяването –  2.7% през 2014 г. в сравнение с 5.4% през 2004 г.