ПАЗАРДЖИК – 26.08.16 – Затворници в Пазарджик се оплакват от мизерия, дървеници и малко храна

Заместник-омбудсманът Диана Ковачева и експерти от Националния превантивен механизъм към институцията на обществения защитник извършиха проверка в затвора в Пазарджик. Воденият от Ковачева екип инспектира още затворническото общежитие и ареста в града и проведе интервюта с лишените от свобода. Затворниците се оплакаха от лошите материални и хигиенни условия, наличието на дървеници в килиите, недостатъчната храна. Сред основните препоръки, които омбудсманът ще направи са да бъде осигурено помещение за свиждане с адвокатите без преграда, както и стая за удължено свиждане, каквито в момента липсват. От институцията ще бъде отправена и препоръка да се изградят санитарни помещения в килиите на лишените от свобода с доживотни присъди.
Експертите констатираха още, че вратите в затворническото общежитие са заключени през по-голямата част от деня, което е сериозно нарушение на правилата за функциониране на обекти от този тип.
Друг проблем, който ще бъде специално отбелязан в готвения доклад на Националния превантивен механизъм, е, че арестът в Пазарджик е единственият в България, който е под земното равнище. Така на практика не само арестантите, но и служителите са лишени от пряка светлина, което е в пълен разрез с нормалните условия за живот и труд.
Институцията на омбудсмана подкрепя решението на Министерството на правосъдието арестът да бъде преместен и ако това не се случи в скоро време ще бъде изготвена съответна препоръка. Положителните констатации на Националния превантивен механизъм са, че в затвора не се използват белезници при извеждане на лишените от свобода в зоната за повишена сигурност.