ПЛОВДИВ – 23.08.16 – Кой е бездомникът, обвинен за пожара в Тютюневите складове?

Единственият задържан до момента за палежа на Тютюневите складове в Пловдив е 44-годишният бездомник Любомир Данчев. Кой е той?
Мнозина се съмняват, но според главния прокурор Цацаров и окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов, версията, че “клошар” е виновен за палежа остава основна, но не са елиминирани и други версии.
Окръжния прокурор признава съмненията на хората и увери, че следствието далеч няма да спре дотук.
Любомир Данчев е обитавал стая на четвъртия етаж на първия подпалил се склад в събота – разположен на ул. “Иван Вазов” и “Екзарх Йосиф”. Има любителско видео, заснето с телефон, от което се вижда началото на пожара и то е точно в прозореца на неговата стая. Експерти също посочват мястото като огнище на първоначалното подпалване.
Данчев е заключвал цялото крило с катинар и е бранел територията си с нож според свидетели. Прокурорът цитира и свидетелски показания на негови гости, които описват обстановката – рогозка и дюшек на земята, пластмасово кошче с много хартии, където е хвърлял изпушените фасове. Данчев сам е разказал на разследващите за три други пожара, които са настъпвали в обитавани от него незаконно жилища – в два от случаите данните са потвърдени от протоколите на пожарната. Данчев е съден два пъти за кражба, едно дело за грабеж е било прекратено поради невъзможността да го открият, но по последното, пак за грабеж, той е лежал една година в затвора и е излязъл на свобода преди пет месеца. Данчев е споделил, че в навечерието на огнената събота го е притиснало тежко предчувствие за надвисваща беда. Той е имал приготвен сак с дрехи и бил набелязал друга изоставена сграда, в която да се настани. Нравът му не е бил мирен, в затвора е лежал в карцера заради притежание на нож. Изреждайки всички тези аргументи, прокурор Попов запита риторично кое е по-важно – да се изолира това обществено опасно лице или прокуратурата да капитулира пред всички коментари, които така или иначе последваха след неговия арест? Данчев е задържан за 72 часа с прокурорско разпореждане, предстои съдът да гледа мярката му за неотклонение. Със защитата му се заеха двама от водещите адвокати в Пловдив – Зоя Тошкова и Стефан Левашки.