ЯМБОЛ – 19.08.16 – Български ученици завоюваха три медала на Олимпиадата по информатика

Българският олимпийски ученически отбор по информатика спечели един златен и два сребърни медала от Международната олимпиада по информатика, която се състоя в Казан, Русия, от 11 до 18 август. Това съобщиха от Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки. Олимпийският ни отбор по информатика е в състав: Христо Венев, Софийска математическа гимназия /СМГ/, 12-и клас – златен медал, Енчо Мишинев, Математическа гимназия /МГ/ в Ямбол, 11-и клас – сребърен медал, Даниел Атанасов, СМГ, 12-ти клас, и Александър Кръстев, МГ във Варна, 9-ти клас – сребърен медал.
Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев /главен асистент в Института по математика и информатика на БАН, ръководител на националния отбор по информатика от 2009 г. и председател на националната комисия по информатика/ и Младен Манев /главен асистент в Техническия университет – Габрово, член на националната комисия по информатика/.
Международната олимпиада по информатика е основана по инициатива на България и е първото състезание, организирано у нас през 1989 г. в Правец. Днес олимпиадата събира участници от над 80 държави, като всеки отбор е представен от четирима състезатели.
Според обобщената класация по медали за всички времена, България е на пето място в света – завоювали сме 95 медала, от които 23 златни. Най-добрият ни състезател досега бе Румен Христов, който с общо 3 златни и 2 бронзови медала дълго време държа третото място в световната ранглиста на олимпиадата. В момента той е пети в света, а най-добрият български състезател и втори в света е Христо Венев с общо 4 златни и 1 сребърен медал, посочват от сдружението.