ТЪРГОВИЩЕ – 27.07.16 – Близо 10 милиона лева ще бъдат вложени в ремонти на училища и детски градини в Търговище

Близо 10 милиона лева ще бъдат вложени в ремонти на училище, две детски градини и ясла в Търговище. Това съобщиха от местната общинска администрация. Проектите за дейностите вече са изготвени и внесени за оценка. Проектът се реализира по Оперативна програма „Региони в растеж”. То включва обновяване и модернизиране на Първо основно училище „Христо Ботев”, детските градини „Снежанка” и „Приказка”, както и детска ясла „Първи юни” в Търговище. По време на ремонта, сградите ще бъдат модернизирани, като се подобрят и енергийните им характеристики. В проектите е предвидено и да бъдат обзаведени и оборудвани с нови мебели и техника.
След изготвянето на тръжните документации за строителство, надзор, доставка на обзавеждане и оборудване на четирите обекта ще бъдат обявени и процедурите за избор на изпълнители. Крайният срок за тях е четири месеца.
За реализиране на проектите от Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще бъде отпусната безвъзмездна финансова помощ в размер на 9 600 000 лева. Община Търговище ще съфинансира със 120 000 лева. В тези средства са включени и ремонтни дейности по Кукления театър в града, чиято сграда е част от Първо основно училище „Христо Ботев”. Строителните дейности по четирите обекта трябва да започнат през пролетта на 2017 година и да приключат до август 2018 г.
Инвестиционната програма на община Търговище до 2023 година възлиза на общо 17 700 000 лева. Освен образователната инфраструктура тя включва улици и кръстовища, социална и културна инфраструктура.