Какво трябва да знаете преди сватбата

Противно на това, което разказват в приказките и филмите, взаимоотношенията изискват усилия. Също така, противно на това, което ви разказват приятелите, не всички връзки са обречени на провал.
Ето и най-добрите констатации на социалната наука за това, което кара връзките да устояват на времето и обстоятелствата.
1. Ако изчакате със сватбата, докато станете на 23 години е много по-малко вероятно бракът ви да завърши с развод. Проучване на университета в Пенсилвания от 2014 г. показва, че 60% от двойките, оженили се на 18 г. се развеждат. За сравнение само 30% онези, които са били по-зрели – на 23 г. и нагоре, когато са се женили, след това са се развели.
2. Фазата „влюбен съм“ трае около една година.
Меденият месец с неговите „високи нива на страстна любов“ и „силни чувства на привличане и екстаз, както и идеализиране на партньора“ не трае вечно.
3. В крайна сметка осъзнавате, че не сте един човек. След като започнете да живеете заедно осъзнавате, че имате различни приоритети и разбирания. Например „разхвърляно вкъщи“ за единия, може да означава „хубав ред“ за другия.
4. Ако се вълнувате от добри новини, които касаят партньора ви, ще имате по-добра връзка. В множество изследвания е доказано, че двойки, които активно празнуват добра новина се радват на благополучие във връзката си.
5. Най-щастливите бракове са между най-добрите приятели.
Приятелството може да помогне да се обясни причинно-следствена връзка между брака и удовлетвореността от живота.
6. Близките по възраст младоженци е по-малко вероятно да се разведат. Средно 18% от двойките с разлика от 5 години във възрастта се развеждат, докато при двойките с 10 години разлика този процент скача на 36.
7. Негодуванието се настанява бързо в брака на двойки, които не си споделят домакинските задължения. Ако си поделяте домакинската работа, ще заздравите  отношенията с партньора си.

Източник: “Independent”, vesti.bg