ЛОВЕЧ – 12.07.16 – Племенникът на Франк Синатра изнася концерт в Ловеч

Тържествено днес бе отбелязана 85-ата годишнина от откриването на първия музей за Левски – Къкринското ханче, както и 179 години от рождението на Апостола, информират от пресцентъра на община Ловеч.
“Да помним и почитаме делото на Васил Левски не е достатъчно”, каза в словото си кметът на Ловеч Корнелия Маринова. Тя припомни, че “българският народ с трепет изучава, разгадава, опитва се да проникне в загадката на Апостола. Изучаваме го в училище и вкъщи, а художници, поети, режисьори постоянно се стремят да го обхванат в творбите си. Учени, историци и биографи издирват и подреждат частица по частица, възстановяват неговия живот и дело”. Кметът на Ловеч подчерта, че Васил Левски пръв сред българските водачи разбира, че да сме равни с другите европейски народи, това зависи единствено от нашите собствени задружни сили.
Много ловчалии се възползваха от безплатния превоз, осигурен от общината, и посетиха богатата на събития програма. След поднасянето на венци и цветя пред барелефа на Левски гостите разгледаха обновената експозиция на музея. За промените говори директорът на Регионалния исторически музей в Ловеч Капка Кузманова. Във всяко от помещенията има нови моменти, които “оживяват” атмосферата и пресъздават духа на онова време, когато Левски на 27 декември 1872 г. е заловен от турските заптиета. Използвани са аудио-визуални средства, чрез осветителни тела е имитиран огън в джамала, по стените има нови портрети на Васил Левски, Никола Цвятков и Христо Цонев – Латинеца, както и факсимилета от документи. Посетителите могат да гледат и документални филми на видеоекран.