ПАЗАРДЖИК – 21.06.16 – 5000 лв. за неимуществени вреди поиска обитател на затвора в Пазарджик

Aдмини-стративен съд – Пазарджик, е отхвърлил изцяло предявен иск от лишения от свобода А.Й. против Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ за извършена дискриминация от администрацията на Затвора в Пазарджик, изразяваща се в лишаването му до достъп за доставка на плодове и зеленчуци чрез затворническата лавка в периода от януари 2010 г. до юли 2011 г., става ясно от решение на съда, пише videlinabg.com. В исковата си молба осъденият твърди, че е поставен в по-неблагоприятно положение в сравнение с други негови колеги и претендира за това, че е бил дискриминиран, да му бъдат изплатени 5 000 лева неимуществени вреди.
А.Й. е с присъда от 20 години лишаване от свобода от началото на 90-те години на миналия век и е поставен в началото на „усилено строг режим“, като впоследствие той е заменен със „строг режим”.
В молбата на А.Й. е посочено още, че други лишени от свобода в затворите в Бобов дол, София и Пловдив безпроблемно се снабдяват с плодове и зеленчуци чрез съответните затворнически лавки, без да бъдат лишавани от такива, както е в настоящия случай. Твърди се също, че през цялата 2010 г. администрацията на Затвора го е лишавала от възможността чрез затворническата лавка да се снабдява с плодове и зеленчуци, от които се е нуждаел и за което се е обръщал нееднократно към различни служители от администрацията. Това третиране е довело до претърпени от негова страна значителни неимуществени вреди с интензивен и траен характер, изразяващи се в психоемоционален стрес, лишаване за продължителен период от време на организма му от витамини и въобще от възможност за по-здравословен начин на живот в затвора и унизено човешко достойнство.Представителят на Окръжна прокуратура – Пазарджик, в лицето на Стоян Пешев изразява становище, че предявеният иск е неоснователен и недоказан, поради което предлага да бъде отхвърлен изцяло.
Според съда обаче по делото не се е установило началникът на затвора или друг служител от ГД „Изпълнение на наказанията“ да е разпореждал или налагал ограничения за снабдяването на лишените от свобода с пресни плодове и зеленчуци. Същите били вписани в списъка разрешени лични вещи, предмети и хранителни продукти, които лишените от свобода могат да получават и държат в специално определените от администрацията места. Възможност за доставяне на желаните плодове и зеленчуци, лицата изтърпяващи наказание „лишаване от свобода“, имат не само при получаване на колети и пратки при свиждане с близки и роднини, но и могат да закупуват с лични средства от затворническата лавка, по направена индивидуална заявка, се казва още в решението.