ШУМЕН – 22.05.16 – Лютви Местан призова 22 май да стане официален празник

Призив събитията от Възродителния процес на 22 май 1989 г. да не се политизират, а датата 22 май да се чества като официален празник на българската демокрация отправи днес от каолиновското село Пристое лидерът на “Демократи за отговорност, свобода и толерантност” (ДОСТ) Лютви Местан. Той беше там, за да почете паметта на жертвите на Възродителния процес, които по думите му са се борили не само за естествените си права, но и в името на българската свобода и демокрация.
“Отправих същия призив още преди две години при откриването на стадиона в Пристое”, каза той и разкритикува случилото се на площада в Джебел на 19 май.
 Местан допълни, че преди седмица е бил поканен в Демир баба теке и село Пристое, но отказал да присъства, тъй като политическата му култура не му позволявала да се намесва в мероприятие, организирано от друга политическа сила.  “Днес обаче на деня на самата трагедия сме тук, за да изразим почитта си”, заяви той. Лютви Местан коментира още и изявлението на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов , че е направен компромис в държавите извън България да се разкрият по максимум 35 секции.
“Това е тежка и гнусна демагогия, защото на последните избори в Турция бяха разкрити 136 или 139 секции, т.е ще имаме 3-4 пъти по-малък брой секции”, възпротиви се Местан. Лидерът на ДОСТ определи решението като “първичен обикновен фашизъм”, който дискриминира българските граждани на етно-религиозна основа.