ЯМБОЛ – 21.05.16 – Динко от Ямбол – сред победителите в рали "Исперих 2016“

Динко Вълев от Ямбол, по-известен като „пазителя на българските граници“ е сред победителите в четвъртото издание на рали „Исперих“. Той финишира пръв със същото АТВ, с което лови емигранти. Общо 54 бяха участниците в тазгодишното издание на състезанието, което спортен клуб „Адреналин в кръвта“-Исперих организира. В клуба членуват 23-ма любители на високите скорости, всички помагат в организацията на надпреварата, измайсторили са сами дори стартовата уредба с форма на светофар. Мотото на ралито е „Не на уличните гонки“ – обясни председателят на сдружението Юнуз Ахмед – Юнгата. Който има състезателен дух, вместо по улиците да рискува своя и на други хора живот, е по-добре да участва в нашето рали, а ако подобни състезания има и в други общини, това ще осигури възможност за изява по-често – обяснява Юнуз. По думите му преди да започне да се организира рали „Исперих“, в общината е имало проблем с уличните гонки, вече обаче няма, а полицията вместо да издирва такива нарушители съдейства при организацията на състезанието. Перфектна е организацията, по-добре е вместо нелегални гонки да се организират легални състезания – съгласява се със своя приятел от Исперих и Динко Вълев от Ямбол. Той се пуска в първия клас – АТВ. Конкурентите са 8, състезанието е на елиминации, возилата изминават трасето от 400 метра по двойки до 2 победи от 3 старта. Динко отстранява четирима съперници, а на финала с 2:1 победи надвива миналогодишния републикански шампион по офроуд Емил Комаровски от Разград, трети остава съгражданинът на Динко Стойко Калунов. От трабант до БМВ са автомобилите в останалите категории – коли стрийт до 2000 кубика, до 3500 кубика, над 3500 кубика, модифицирани до 2000 кубика, модифицирани над 2000 кубика. Преди всеки старт има дрифт от членове на клуб „Адреналин в кръвта“. Трасето в края на Исперих в посока село Лъвино е обезопасено от двете страни, но на водещите постоянно се налага да напомнят на зрителите да не го пресичат, докато тече състезанието. Зрителите всяка година се увеличават – категоричен е Юнуз Ахмед, тази година са около 5000.
Исперих има нужда от подобно забавление – категоричен е независимият депутат Гюнай Хюсмен, който чрез „Движение Независимите“, на което е лидер, е сред съорганизаторите на проявата. Той е убеден, че догодина надпреварата ще се превърне в международна.
Сред официалните лица за пръв път са и представители на общинското ръководство заместник-кметовете Айджан Бейтула и Николай Николов. Местната управа също участва в организацията.