ГАБРОВО – 17.05.16 – 156 години Габрово град, интересни факти

През 1860 г. Габрово е признат за град. През 1878 г. се създава Габровска околия и се учредява Габровско околийско управление. Околийският управител, съвместяващ и длъжността началник на полицията, назначава кмета. В ранните години след Освобождението няма условие за мандатност и управлението на един кмет трае около 2 години. Провеждане на избори за градски и окръжен управителен съвет с бобени и царевични зърна и назначаване на кмета на Габрово, независимо от решението на гласоподавателите. Това е реалността в първите години след Освобождението на България от Турско робство. За първите габровски градоначалници в периода след Освобождението до 1944 г. любопитни факти разкрива Стефка Вуцова – фондохранител в Регионален Исторически музей – Габрово пред Култура ON-AIR. През 1860 г. Габрово е признат за град. През 1878 г. се създава Габровска околия и се учредява Габровско околийско управление.
Околийският управител, съвместяващ и длъжността началник на полицията, назначава кмета.
В ранните години след Освобождението няма условие за мандатност и управлението на един кмет трае около 2 години. От 1882 г. до 1928 г. Габровската градска община се помещава в Дечковата къща. По време на управлението на Цончо Пенчев се вземат важни решения за подобряване състоянието на габровските училища. Работи се усилено и по градоустройствения план на града. По времето на Стефан Манафов се предприемат редица решения за по-нататъшното благоустройство на Габрово: направа на модерна канализация, постройка на градската баня, построяване на ел. инсталация за осветлението на града и др. По времето на кмета Еким Топузанов е доизкарана и открита сградата на читалище „Априлов – Палаузов“.
 Градоначалникът, оставил трайна следа в благоустройството на Габрово, кмет в продължение на 6 мандата, е Илия Кожухаров. През 1935 г. започва изграждането на мост „Игото“ на мястото на стария Конашки мост.