ПЛОВДИВ – 17.04.16 – Пловдив не прие забраната за бурки

Общинският съвет на Пловдив не прие измененията в наредбата за обществения ред, касаещи носенето на бурки на обществени места в града. Предложението на съветника Александър Сиди от ВМРО беше отхвърлено с 15 гласа „за”, 12 „против” и 21″ въздържал се”.
По време на дебатите общинският съветник от Реформаторския блок Пепа Деведжиева обяви, че няма да подкрепи предложението. Според нея, неуместно е всеки местен парламент да взима решение за подобни ограничения, щом в Народното събрание е внесен такъв законопроект.
„Абсурдно е да приемем наредба за забрана на бурки на местно ниво, без да имаме закон”, коментира и Дани Каназирева от Съюз за Пловдив. Съветникът от Земеделския съюз адвокат Александър Колев призова ОбС да приеме точката.
„Да вземем за пример практиката на Европейския съд и на Франция – държава еталон за етническа интеграция, която със закон забрани носенето на бурки”, каза той. Отношение по казуса взе и Айри Мурад от коалиция „Здравко Димитров – Да решаваме заедно”, който заяви от трибуната на местния парламент, че „в махалите на Пловдив бурки няма, но и дори да има – това не е проблем”. След като т.н. забрана за бурките не беше приета, вносителят Александър Сиди заяви, че ще след коригиране на текстовете в предложението, то отново ще бъде вкарано за гласуване в Общинския съвет.