ВРАЦА – 09.05.16 – До 10 000 лв. глоба за кмета на Хайредин, че не е източил язовира

На кмета на община Хайредин Тодор Тодоров ще бъде наложена глоба в размер до 10 000 лева, защото не е спазил предписанията за източване и ремонт на язовир “Рогозен 1”. Според Тодоров обаче язовирът няма как да бъде източен напълно, а количеството вода в съоръжението преди валежите от последните дни е било смъкнато до 65% от общия обем. Що се касае до ремонта на “Рогозен 1”, кметът уточни, че за целта са били необходими близо 800 000 лева, с които общината не разполага. Затова още през миналата година е изпратено искане за помощ до областния управител на Враца. Отговор, обаче, не е последвал.
При проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор в началото на февруари е установено, че изпускателният кран на язовир “Рогозен 1” не работи нормално, а преливникът не е в добро техническо състояние. Предписано е контролирано пълно източване и ремонт на съоръжението. От Агенцията съобщават, че това не е направено и затова кметът на Хайредин Тодор Тодоров ще бъде глобен. Тодоров обаче е категоричен, че технически язовирът няма как да бъде източен напълно.
А преди валежите от последните дни, количеството вода е било сведено до безопасните 65%.
“Те го знаят, но явно трябва да си измислят, че някой е виновен. Паникьосаха се и обявиха бедствено положение, без да има защо. Много е пресилено, не малко, ние не обявяваме бедствено положение, че няма опасност за хората…”, възмути се кметът. Тодор Тодоров уточни, че проект за ремонт на язовира е изготвен още през миналата година. Но сумата от почти 800 хиляди лева, е била непосилна за община Хайредин. Затова е подаден сигнал в Областна администрация Враца.
“Ние сме подали този сигнал. Потрудили сме се да направим проект и да кажем колко струва и сме заявили, че като община нямаме 800 000 лв., защото бюджетът ни е 2.8 млн. лв. И те казаха – добре, оставете, ще оправим нещата. тези хора не се реагирали година и три месеца, въпреки че съоръжението е наше, населението е на държавата”, коментира още глобеният кмет.