ВИДИН – 08.04.16 – Хора за пример: Дядо върна пари, дадени му в повече към пенсията

Възрастен мъж от Видин върна на банката 80 лева. Служителка му ги дала погрешка с пенсията, разказва Нова телевизия. Както всеки месец 84-годишният Велко и съпругата му Надежда отишли да си вземат пенсиите от банката. Навикът им бил да вземат парите и вкъщи да ги преброят и разпределят за месечните разходи.
„Сметнахме и установихме, че 80 лева са повече излишни”, обясни Надежда Велкова.
„За първи път ми се случва, 80 лева – това е голяма сума, това ми е половин пенсия”, казва Велко Велков. Вместо да зарадват двете си дъщери за рождения им ден с подарък, възрастните хора решили веднага да върнат осемдесетте лева в банката.
„Отивам аз и й казвам: Момиче, имаш грешка, а тя: Нямам грешка. Имаш грешка, дала си ми повече пари”, обяснил възрастният мъж. Неволен свидетел на разговора става Ивайло, който бил по работа в банката.
„Жената реагира спонтанно. Всички в банката се учудиха, но той продължи, чи момичето има голяма грешка”, разказа Ивайло.
Пенсиите на Велко и съпругата му не са големи. Повечето от парите отиват за лекарства, защото Надежда е почти сляпа. И въпреки че се е случвало да останат със стотинки до следващата пенсия, Велко признава, че никога не би задържал чужди пари.
„Със стотинка съм оставал. Гладуваме, но няма да отида да взема заем от банката”, казва Велко Велков.