ЛОВЕЧ – 07.04.16 – Жена рейнджър от Ловеч ще командва българската рота в Афганистан

За първи път жена, начело на български рейнджъри в Афганистан. С официална церемония в Карлово беше изпратен 31-ят ни контингент. В състава му влизат общо 110 военнослужещи, от които 9 жени.
Славена е на 26 и е от Ловеч. Вместо  тенджери и прахосмукачка, предпочита да държи пушка. Така преди седем години започва военната си кариера. За да стигне днес до командир на взвод.
„Аз мога да кажа абсолютно откровено, че осъществявам моята мечта и ако някой си мисли, че причината е, че аз имам военни и съм от стар род на полковници игенерали, не е това причината”, каза Славена Желязкова, командир на взвод.
Това е първата й мисия зад граница. Тренирала наравно с мъжете три месеца. Но с равенството – дотук. В Афганистан ще командва 60 рейнджъри, с които ще охранява летището в Кандахар.
„Единственото важно е да оправдая доверието, което са ми гласували моите командири и на първо място да върна живи и здрави хората, за които отговарям”, категорична е Славена Желязкова.
„Тя е безспорният лидер на формированието, което командва”, коментира Руси Русев, началник командир на 31-ви батальон.
„Тя за мен е моето малко момиче. 5-години е по-малка от мен. Не е типичното момиче, което е тичало с куклите с ластиците. Обичаше с нас, с приключения, фуникии и така”, разказва Георги Желязков, брат на Славена.
Освен семейството, Славена оставя в България и голямата си любов. Заминава, за да сбъдне мечтата си, но и за пари.
„Знаете каква е обстановката. Всеки човек има нужда от пари. Любимият човек нали знаете, разстоянията не могат да разделят хората”, казва още Славена Желязкова. Мечтата й е, когато се прибере у нас, да се омъжи за годеника си. А с парите от мисията да си купи жилище.