ТЪРГОВИЩЕ – 12.04.16 – Къде транспортът е на цени като при социализма

Цена на билетче от 4 стотинки. Възможно ли е това да се случи в наши дни и къде е най-евтиният транспорт в България? Оказва се, че е напълно възможно и не ни е необходима машина на времето, за да се върнем назад в годините на социализма, разказва Нова телевизия. В Община Търговище имало действаща пазарна икономика, няма нито един монополист превозвач, има много желаещи и конкуренцията е жестока. Въоръжен само с 4 стотинки, екип на Нова реши да провери истина ли е това. Качи се на маршрутка и шофьорът поиска само 4 стотинки. Изненадите обаче не спират дотук. По пътя към село Момино бусът взе още пътници, като шофьорът и на тях поиска само по 4 стотинки, а на пенсионерите – по 2 стотинки. Маршрутката прави два курса до село Момино – сутрин и вечер. Фантастично или не – цената е напълно реална. А за собственика на фирмата, който е и шофьор на маршрутката, това е победа над незаконните превозвачи. А колкото по-ниска е цената, толкова по-щедър е бакшишът. В Община Търговище има девет превозвача, които се борят за 18 линии.
„Наистина очаквахме да има конкуренция, но не очаквахме да постигнем толкова ниска цена”, обясни Валентин Велчев, зам.-кмет на Община Търговище.
„В комисията започнаха да питат това цена на пътник за километър ли е. Обяснихме им, че не е. Повтарям: цена на билети е офертата”, обясни Емине Якубова, също зам.-кмет на общината. Все пак уловка има, но тя няма да е за сметка на пътниците. За да му излязат сметките, на превозвача се полага 5% държавна субсидия заради лошата пътна отсечка и още 5 на сто заради обявена най-ниска цена. Така, като дръпне чертата, това прави 900 лева месечно. Договорът с фирмата-превозвач е сключен до 2019 година, а дали през тези две години хората ще продължат да се возят на 4 стотинки, времето ще покаже.