ДОБРИЧ – 05.04.16 – Окръжният прокурор на Добрич: Хората загубиха доверие в полицията

През последните три години се наблюдава тенденция на намаляване интензивността на извършваните престъпления, но нивото на престъпност в Добричка област остава неприемливо високо. Този извод се очертава от отчета на Окръжната прокуратура в Добрич за дейността й през 2015 г. Броят на регистрираните престъпления в областта е много по-малък от действително извършените, сочат наблюденията на прокурорите.
„Хората напълно или частично загубиха доверие в полицията. Има цели региони в областта като северната част на община Крушари, северната част на община Ген.Тошево и почти цялата община Тервел, в които жителите не са виждали за цяла година полицай в селата или контрол на пътното движение по междуселските пътища. Единственият представител на орган на властта в тези региони са кметските наместници, а присъствие на някакъв правоохранителен орган почти няма. Няма да се примиря с това положение по никакъв начин” – категоричен бе окръжният прокурор Пламен Николов. В тази връзка той е инициирал ежемесечни срещи с ръководството на ОД на МВР, с директора на Териториалната дирекция на ДАНС и директора на офиса на НАП в Добрич. „Опитвам се по някакъв начин да мотивирам органите на изпълнителната власт, които имат някакво отношение към нивото на престъпността в областта да си вършат работата по-добре” – подчерта обвинител №1 в областта. Сред основните причини за влошаване работата на полицията Пламен Николов посочи огромното текучество на разследващи полицаи, ниските заплати в системата, орязаните социални придобивки, нескончаемите смени на текстовете в Закона за МВР, лошите условия на труд и пълната несигурност в бъдешето им.
Най-многобройните престъпления, извършени в региона, са тези против личността – 6.09% от всичките 2 281 регистрирани престъпления през 2015 г. Отчетената разкриваемост е 42,83%. Само две са образуваните през миналата година досъдебни производства за умишлени убийства. Регистрираните изнасилвания са пет, толкова са и извършените блудства. Всяко второ престъпление, извършено в региона е против собствеността – кражба или грабеж. Те са и структуроопределящи за областта. 46 е броят на грабежите през 2015 г. в региона. Като пълен неуспех  определи окръжният прокурор опитите на работещите в РУ – Каварна да се справят с кражбите на и от МПС в териториите на паркингите на Калиакра, Дълбока, Яйлата и Камен бряг.