БУРГАС – 18.03.16 – Вятърна мелница за сол ще бъде новата атракция на Поморие

Община Поморие кандидатства с три проектни предложения по Програма за трансгранично сътрудничество България -Турция. Проектите на Поморие включват изграждане на културен център в сградата на бившия Пионерски дом, изграждане на нова атракция – вятърна мелница за сол в Поморие и на нови спортни площадки в училищните дворове на с. Дъбник, с. Бата и с. Гълъбец .
Най-атрактивен е проектът за изграждане на вятърна мелница за сол в района на Музея на солта, който включва и оформяне на изкуствен плаж на дървени платформи.
Сградата на вятърната мелница представлява двуетажна постройка. Партерният етаж ще бъде предназначен за музейни експозиции – фотоси, предмети и картини, разкриващи историята и технологията на мелене на сол от началото на 19 век. Със същинския работен процес за мелене на морска сол посетителите ще се запознават в специално помещение на първия етаж, където ще бъде поставен автентичен механизъм с предавка за мелене на сол.
Проектът за новия атракцион е създаден с помощта на стари снимки и цели повишаването на туристическия интерес към обекта.
Сградата на бившия Пионерски дом пък предстои да бъде реконструирана и превърната в нов културен център. Партерът на сградата ще се обособи като Арт-клуб с изложбени площи. Стаите на етажа ще се оформят като ателиета за актьорско майсторство, рисуване, моделиране и пеене.
Като част от програмата за трансгранично сътрудничество е и възможността за изграждане на нови спортни площадки. Община Поморие кандидатства с проект за обновяване на училищните дворове в три от населените си места – Дъбник, Бата и Гълъбец .