СОФИЯ – 18.03.16 – Мюфтия иска три джамии в София, граждани протестират

Мюсюлманите в София имат нужда от три джамии на комуникативни места в столицата. За това се обяви районният мюфтия Мустафа Избищали. Причина за искането стана мюсюлмански молитвен дом в “Люлин”, срещу който протестираха над 100 души.
Живеещите близо до молитвения дом се опасяват, че вътре се проповядва радикален исмял. От мюфтийството обаче твърдят, че това не е вярно, протестът е политически, а причината за откриването на дома, който функционира от три години, е недостатъчното място в столичната джамия. Стотина души се събраха на протест срещу молитвения дом в “Люлин” с опасения, че в него се проповядва радикален ислям. Районният мюфтия на София Мустафа Избищали отхвърли твърденията и обясни, че причината за откриването на дома е липсата на място в джамията “Баня Баши”.
Всеки петък в помещението в “Люлин” събират над 350 души. Сградата обаче не е собственост на Главното мюфтийство, има регистрация в Столичната община, а по документи се води склад за обувки. Избищали беше категоричен, че нямало място под контрола на мюфтийството, в което да се проповядва радикален ислям.
“Това е политически протест, а не граждански протест. Не е протест на люлинчани. Ако беше техен и аз сигурно щях да бъда между техните редици, разбира се, и ако беше за нещо друго, по-основателно от това, което се спекулира от някои “обективни” медии”, заяви районният мюфтия.
“Тук се проповядва това, което се проповядва във всяка една джамия и меджид в страната, които са под контрола на мюсюлманско вероизповедание”, обясни той.