СТАРА ЗАГОРА – 23.03.16 – Комисията за конфликт на интереси започна проверки по казуса „Бедечка“

„Комисията на установяване и предотвратяване на конфликт на интереси” към Община Стара Загора започна проверки по случая „Бедечка”.
Група граждани внесоха сигнал до комисията за най-малко три възможни конфликта на интереси. Сигналът е придружен с нужната документация. След като заседава над час комисията поиска да чуе мнението и на част от представителната група, внесла сигнала. При запознаването със случая, общинските представители помолиха да получат и допълнителни документи, които според гражданите засягат множество възможни правни нередности и са директни законови нарушения. Вносителите на сигнала имат готовност в рамките на няколко дни да отговорят на молбата на общинската комисия и да внесат необходимата придружаваща документация по целия случай.
От неформалната група, която се бори за спасението на парк „Бедечка”, внесоха сигнали и до националната Комисия за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, както и до областната Комисия по превенция и противодействие на корупцията. Съществува вероятност европейските институции също да се намесят в разследването. Вносителите заявиха, че „се надяват комисията да разгледа сигнала в духа на прозрачността и най-добрите европейски практики и да проведе независимо разследване”. Поради големия обществен интерес и наложителната спешност на решението гражданите очакват от комисията да внесе на следващата сесия на Общинския съвет предложение за временен мораториум върху строителството докато текат разследванията.