КЪРДЖАЛИ – 02.03.16 – Отглеждането на шафрановия минзухар е тема на национален форум с международно участие в Кърджали

Отглеждането на шафрановия минзухар като доходоносна култура ще бъде темата на национален форум с международно участие, който ще се проведе на 10 март в Кърджали. Това съобщи председателят на Асоциацията на производителите на шафранов минзухар Хасан Тахиров. 
По думите му в срещата ще участват холандски и ирански специалисти, поканени са също  представители на Министерството на земеделието и храните, учени от Института по почвознание и от други агроинститути в страната.
“Отглеждането на шафрановия минзухар има бъдеще в  следващите 40-50 години не само в България, но и на Балканския  полуостров, а отглеждането на тази култура в планинските и полупланинските райони, какъвто е Кърджалийски регион, може да се превърне в земеделска революция”, убеден е Тахиров. По думите му печалбата от декар е минимум 10 000 лева.
“Шафранът е много нахално растение – расте в блатисти, сенчести и северни места. Според холандски специалисти климатичните и почвените условия в България са подходящи за екологично производство на шафран за медицински цели. Шафранът е най-скъпата в света подправка за храни”, коментира Тахиров.
Той посочи още, че интересът към конференцията е огромен и очаква в нея да се включат хора от цялата страна. Ще бъдат обсъдени както въпроси, свързани с  технологията за отглеждане на шафранов минзухар, така и възможностите за финансиране на производството му по европейски и държавни програми, каквато практика имало в Гърция и Италия.