СИЛИСТРА – 01.03.16 – Жива верига и гражданско неподчинение обещават силистренци, ако посегнат на чинарите

Обвързани с червено-бели конци, символ на пристигналата Баба Марта, осъмнаха в Силистра над 60 чинари, осъдени на смърт от общинските власти, пише paralel44.com. Както писахме, красивите дървета, под чиито клони са израснали поколения силистренци, садени в началото на 60-те години, пречели на новия проект за благоустрояване на централната улица „Симеон Велики“, надигали с корените си тротоарните плочки, а сухи клони падали върху гражданите, бе оправданието на община Силистра.
Намерението създаде гражданско напрежение, а неформални групи започнаха подписка за опазване на дърветата, която вече събра над 3000 гневни гласа. Освен мартениците, вчера на всяко дърво висеше и пожелание към властта, написано от млади и стари жители на града и улица „Симеон Велики“. «Спаси ме», «Посади, не сечи!», «Опази ме за твоите деца!», «Аз съм паметта на Силистра», са малка част от емоционалните възгласи на млади и възрастни силистренци.
Жители по централната улица заплашиха с гражданско неподчинение и жива верига, ако Общината посегне на дърветата. «Опасно дърво няма, има опасни хора, които не ги поддържат», заявиха граждани. «Малко чист въздух да имаме, и него да вземат! Цялата работа става за пари», коментира жителка от блоковете по улицата. Лекари също се включиха в подписката и в групата за защита на чинарите. «Всяко дърво е част от живота. Там където ги няма са увеличават заболяванията, неврастениите и депресиите», смятат доктори.
За централни медии зам.-кметът на Силистра инж. Емил Гойчев заяви, че реализацията на проекта ще започне чак след една година. До тогава има достатъчно време, кметският екип е отворен за диалог и смята да организира нарочна дискусия за обсъждане на въпроса с цел да се чуят всички аргументи и да се вземе най-правилното решение.
РИОСВ Русе: Кметът дава разрешение за премахване на дълготрайна дървесна растителност
През 2012 г. в РИОСВ-Русе е внесено уведомление за инвестиционно предложение от община Силистра за създаване на зелена, достъпна градска среда. Становището на инспекцията е с изх № 2567/14.08.2012 г., че предложението не подлежи на процедура по Глава шеста от Закона за опазване на околната среда.
Последващо, през 2014 г. е внесено уведомление за проект „Достъпна градска среда чрез реконструкция и рехабилитация на ул. „Симеон Велики“ и ул. „Добруджа“, което се явява частично изменение на горния проект.
В документацията е посочено, че в процеса на разработване на работен инвестиционен проект е установено, че се налага да бъдат премахнати над 20 дървета от видовете чинар и липа, които са разрушили и продължават да разрушават настилките на пътното платно. Посочено е още, че се предвижда подмяната им с по-подходящи видове, като шестил и декоративните му форми.