В събота, събота вечер, на зелената футболна морава…

 

Тотално превъзходство на българския футбол над аржентинци, италианци, чехи, японци? „Приказки от Хиляда и няколко нощи” – ще кажете!

Приказка. Да. И може да я видите с очите си в събота, 4 октомври, от 15.30 ч. На стадиона в Шамбург.

Играе се последният редовен мач, най-важният, да го наречем „финален”, на Northwest Suburban Soccer League – Chicago, между българските отбори на „Славия” и „Балкан”.

И двата отбора са лидери в класирането. С по 39 точки. След тях са аржентинците от „Пампас”, италиянците от „Торино”, ирландците от „Сен Чарлз Селтикс Ред” и т.н. „Славия” има по-добра голова разлика.  79:26 /да докараш своите голове близко до стотака, както при баскетболен мач, е впечатляващо, нали?/. „Балкан” е с 53:23.Но има отложена среща с „Пампас”.

Калемите показват, че който победи в българския мач става шампион. При равен мач славистите губят всичко, аржентинците имат само теоретични шансове да станат първи. Защото  „Балкан” няма да позволи това…

Вече осем години двата български отбора играят най-добрия футбол в своята лига. И двата са били и шампиони и носители на Купата. Но за пръв път се случва тази ситуация – последният мач да е между тях, да са с равни точки и да си е направо финал, от който зависи всичко. И друг път, даже всеки път, на „българския мач” се събират не само феновете им, а и доста футболни специалисти и футболисти от  NSS League. Идват да видят качеството, до което е стигнал добрият футбол в лигата. Перифразирайки Димитър Пенев, че ”ЦСКА винаги се отличава по червения екип и по класата”, в Чикаго можем да кажем, че българският футбол си личи по безспорната си футболна класа, голяма класа и скандалното количество голове, които вкарва на колегите си от другите състави. Досега са им наблъскали общо 132.

И всичките сме ги видели безплатно, както ще видим и тези, които се задават в събота, в Шамбург. Щото ако им плащахме на нашите футболисти на гол – ние щяхме да обявим банкрут, а те да станат банкери.

И двата ни отбора, обаче, играят в дивизията „над 30 години”. Преди години, мисля, че „Балкан”, подсилен с играчи и от „Славия”, спечели и шампионата и купата на „Опън дивижън”, т.е. там, където се играе на всяка възраст. Може да си и на сто. Ако тичаш яко – няма проблеми. По това старо време, в „отворената” се подвизаваха и добрите наши асове, преминали през „В”, „Б”, та дори и през „А” групите на България, въпреки, че бяха на по 30 и няколко. Но сега те са вече на 30 и повечко и не им е леко да надбягват разните хай-скулци и студенти, каквито гледам, са си направили отбори и ритат в „Major Division”. Застаряват отборите ни бавно, свежа кръв не се прелива… Че къде сте, аллооо, младите? Я намалете десиславите и се поразходете на някоя тренировка… То, футболът, е и за здраве и малко да се опънеш някому по мъжки не е за изпускане.

През зимата футболистите ни тренират в зала. През лятото, уви, при толкова много тревни терени в Чикаго, за каквито в България плачем, повечето въртят волана на камионите, ходят по България и като че официалните мачове са всичко – и изпитание и подготовка.

Ник Шавулев, който помага на „Балкан” и при ритането на терена и при някое и друго плащане извън терена, смята, че ще видите атрактивен футбол в събота… събота, вечер. Това е най-оспорвания мач в първенството. Най-техничния. При това от няколко години досега и най-джентълменския. Между два български отбора? Чудеса!

Георги Копанов, треньорът на „Балкан”, намира най-голямото достойнство на българаския  футбол в Чикаго не в спечелените купи и победи, а в удоволствието от играта, в „лечебното” общение за  хора натоварени до крайност с житейски проблеми, в общество жонглиращо сред постоянни трусове, сред развинтената психика на съвремието.  Футболът – това е своеобразно братство и може ли да имаме зъб на по-добрия брат в днешния мач, след като сме били по-щастливи от него вчера? И не че не иска да победят „Славия”, трета поредна година носители на Купата на NSSL, но победата за него е обща – щом отново ще бъдат заедно в приказните 90 минути с великата игра, наречена „футбол”.

А ето го и един от героите на мача между двата отбора в пролетния полусезон, завършил 1:1, „славистът” Йордан Ничев. Негов беше тогава единият гол. Много важен гол. Но не ще може да го дублира в тази събота… събота вечер – в

4 и половина на стадиона в Шамбург. Защото има два жълти картона. Посреща го достатъчно философски, макар че много му се играе. „Славия” губи за мача и Емил Цончев поради травма. Но останалите са на бойна нога, според Данчо и това е достатъчно и за добър мач и за добра победа. „В нашите два български отбора – смята Данчо, – играят мнозина добре запознати и с практиката и с теорията на футболната игра. С добър стаж в българските отбори. С много добра техника и опит. Ние сме истински ветерани в спорта – преминали сме и една сурова, състезателна, „бойна школа”. Футболът ни е бил по равно и любов и професия. Затова и двата отбора умеят и ще се държат достойно на терена. И до Шамбург се стига лесно и приятно.  Ще бъде добре да се видим повече българи от двете страни на събитието – от трибуната и от футболната сцена.

Поканени сте от нашите футболисти и треньори
на големия

Футболен финал на NSSL в Чикаго

Стадионът на Шамбург, 4.30 следобяд
Договорено е с небето тихо и спокойно циганско лято
за 4 октомври, събота.

Ако имате проблеми – звънете, не ги жалете:
На познатия ви треньор на „Славия” Красимир Иванов – Къната
Тел.847 312 7038
На също така добре познатия ви треньор на „Балкан”  Георги Копанов
Тел.847 890 1771.
Двамата отговарят за добрия дирекшън за феновете на всеки от двата супер тима, готови за своя супер мач!

Класиране до момента в NSSL:

1. Slavia              17  12  3  2  79-26   39
2. Balkan             16  12  3  1  53-23   39
3. Pampas           16  11  2  3  58-26  35
4. Torino              15  10  2  3  42-27  32
5. St Charles         14   8   1  5  46-24  25
6. Tarnovia           16   8   1  7  60-49  25
7. International     16   5   2  9  30-39  17
8. ChicagoSeltics   17  4    2 11 36-53  14
9. Homeland         18   2   0 16   8-67    6
10. Shogun           17   1   0  16  14-92  3

Климент ВЕЛИЧКОВ за в. “България Сега”