ВРАЦА – 05.02.16 – Петорна експертиза разкри причината за смъртта на Тодор от Враца

18-годишният Тодор от Враца е починал от болест на сърцето, довела до ритъмно нарушение и остра сърдечна и дихателна недостатъчност. Това показва заключението от петорната медицинска експертиза по повод смъртта на момчето, настъпила след сбиване с братята Иван и Десислав Дамянови на 12 януари.
Експертизата е изготвена от петима лекари от Пирогов, ВМА и многопрофилната болница във Враца.
В нея се посочва, че при тази болест смъртта може да настъпи внезапно, бързо и при видимо добро здраве. Категорично трябва да се има предвид, че установените травми по трупа на Тодор Йорданов не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта, пише в заключението на лекарите.
От направените аутопсии и допълнителни изследвания лекарите установяват, че Тодор е страдал от кардиомиопатия – наследствено сърдечно заболяване, което протича продължително и се развива постепенно.
В края на 2014-а година момчето е било прегледано три пъти и му е била поставена диагноза сърдечна аритмия, а през 2015-а година се съобщава за рязко отслабване и установено заболяване на стомаха. От друга страна, констатираните травми по тялото на Тодор са били направени с твърди тъпи предмети, но с незначителна сила, става ясно от експертизата.
Изрично се подчертава, че част от уврежданията са получени, след като момчето е паднало на земята, а други – от опитите за реанимация. С оглед на вида, тежестта и местоположението на травмите, те не могат да доведат и не са довели до смъртта, а само са причинили болка и страдание, констатират лекарите. При извършените изследвания не е установено наличие на алкохол или упойващи вещества. Заключенията от експертизата стават публично достъпни, дни след като съдът освободи под гаранция братята Дамянови, обвинени в умишлено убийство по хулигански подбуди. Това обвинение беше следствие от извънредна проверка на Върховната касационна прокуратура, след като първоначалното обвинение беше за умишлена лека телесна повреда, довела до смърт.