СИЛИСТРА – 02.02.16 – Старият дъб в Силистра води в класацията „Европейско дърво на годината”

Като едноличен лидер с почти 2400 гласа до днес в ранния следобед Старият дъб в силистренския Дунавски парк стартира надпреварата в шестия поред конкурс „Европейско дърво на годината”, пише paralel44.com. Гласуването започна на 1 февруари и ще продължи до 29 февруари. Преки конкуренти на българското дърво са растения от Унгария и Чехия.
След като стана победител в националната кампания „Дърво с корен”, символът на силистренския парк ще се състезава с други 14 известни растения от 14 европейски държави. Всеки може да даде гласа си на сайта treeoftheyear.org. От фондация „Екообщност“, главен организатор на инициативата, призовават българите от страната и чужбина да подкрепят родната номинация. За националния кръг силистренският дъб бе номиниран за втори път след 2011 г. от силистренката Невяна Маринова и нейни приятели.
В последните дни на класацията броят на подадените гласове ще бъде скрит, за да има елемент на изненада, съобщиха организаторите. Всеки може да гласува по веднъж от един мейл. От „Екообщност” изразиха надежда, че българските гласове от страната и света ще отидат за родното дърво от Силистра.
През всичките години на конкурса страната ни се е представяла успешно в него. През 2014 г. Старият бряст от Сливен победи в европейския конкурс, заемайки първото място с безпрецедентна подкрепа от над 70 000 гласа. Тази година към инициативата се присъединиха със свои представители още две държави – Германия и Северна Ирландия. Прави впечатление, че от всички 15 дървета 9 са дъбове.